Tuesday, January 26, 2010

Diari Seorang Ibu

Hmmm..giler sedih citer ni. wlaupun pnjg berjeler,
nnt sikit2 kiter xperasan pn air mate kite mngalir..*mcm fahrin..hehe..
biler bace trigt plak kt FBI n isteri..kesian diorg..
ni pun dpt dr forward email.saje nk kongsi gn kwn2 yg lum bace.
Hayati lah..*oh,arini aku dtg awl..6.45 dh bgn..hehehe

Diary Seorang IBU

25 Mei 2009-

Today is my birthday...happy sangat sbb my husband awal2 pg dah

wish...kwn2 pejabat...along, imran my nierce...siap call kat opis
tu
nyanyi2...ptg lepas opis hour...husband ajak pi pizza hut kat
rawang...tp
aku rasa mcm jauh sangat..dia pun penat baru abis final exam...so Align Center
kami
mkn kat tg malim je..


26 Mei 2009 -

bangun pagi je...time nak mandi...aku tgk ada darah...mcm 1st day

period...masyaAllah ...aku baru je masuk 32 miggu pregnant (8

months)...gelabah2 call along tp tak angkat...call my sister in
law..(x
nurse)..dia advice suruh pi hospital...check up..takut uri dok
bwh...so
aku bergegas ke klinik kesihatan... . staff nurse
scan...(dr.kursus masa tu
katanya)...tak de pape...baby ok...uri dok atas...semua
ok...diaorg tak
leh detact...aku check pad....still ada darah...so aku ditolak ke

Hospital slim river...so bermula le kisah aku berkampung di

hospital...dan sejarah masa mengandungkan husna berulang lg...lg
sekali
aku naik ambulans...terus ditahan di labour room..merasa le di

seluk...dikorek. ..papsmear. ..sakitnya hanya ALLAH yg
mengetahui.. .

27 Mei 2009-

masih di tahan di wad...tp darah tak keluar lg...mak n bpk
bergegas ke tg
malim dari air port...diaorg baru je balik bercuti dari Indonesia
... ambik
husna, bwk baik tg karang


28 Mei 2009-

aku dibenarkan keluar....baby aku ok...bledding dah tak de...cuma
kena
refer hospital untuk check up seterusnya oleh dr pakar...cuma dr
bg
pilihan sama ada aku nak operation or normal delivery...aku nak
cuba
normal...tp husbang aku prefer operation... tak sanggup tgk aku
sakit
bersalin lama mcm masa bersalin Husna dulu


29 Mei 2009-

berehat di rumah....baru bgtau husband...still bledding...tp aku
thik
positive...tak de pape kot...panas je bdn...ptg tu, balik tg
karang jumpa
Husna...rindu sangat kat dia


30 Mei 2009

duduk rumah mak...lepak2. ..ptg tu bwk husna jln2...


31 Mei 2009-

still bledding...tp gagahkan diri berjln ke Tesco Kuala
Selangor...untuk
final shopping barang baby...beli tilam kekabu untuk baby...untuk

dipadankan dgn katil baby yg aku beli dari B, still
bledding...sakit2 dah
kat ari2....tp gagahkan diri untuk berjln...ptg pkl 5 bertolak
balik ke
tg malim..masih sakit...


lepas drop adik aku rizal kat komuter rawang...sakit masih
menyucuk
nyucuk...singgah klinik nabilah untuk scan....kepala baby dah
masuk
lubang...tu yg buat aku sakit2...balik rumah, mkn2...siapka brg
untuk
antar husna ke nursery....sakit kat ari2 merebak ke pinggang....
ooo...ini
dah lain mcm...aku bgtau husband, terus aku di bawa ke
hospital...husna
aku tinggalkan kat rumah pengasuh dia...dan bermula le...kisah
aku....

1 June 2009-

aku disuntik ubt matangkan paru2 baby...kerana, baby aku baru
berusia 33
minggu 4 hari...di suntik juga ubt penahan sakit...tak bg bersalin

lg...rupanya, aku dah nak bersalin...dah buka 2 cm...dr cuba
suntik ubt
kat aku, tak nak bg bersalin lg...sakitye ALLAH je yg tahu...tp
demi
baby, aku tahan w'pun aku dah nangis2 masa disuntik tu...esok

pg...constraction tak kerap sangat...so aku ditolak ke wad

bersalin...menjelan g mlm..sakit tu dtg lg...makin kerap...n
kerap...n
kerap....nurse check...dah buka 4 cm...makin kerap sakit...di
check lg
dah buka 6 cm..terus di tolak semula ke labour room


2 June 2009-

sakit....makin sakit...n sakit....dah buka 10 cm...husband aku dtg

menemani aku...push.. ..push... .aku teringat pesan along..push
masa rasa
sakit je...ALHAMDULILLAH, senang sangat bersalin yg ini...aku
selamat
bersalin dan ALHAMDULILLAH. ..aku dpt baby boy...sangat
comel...iras muka
imran hakim anak along aku...aku sempat susukan dia...berat dia
2.22 kg
(33 minggu)...tp dia kena di bawa ke wad Special Care Nursery
(SCN) untuk
check up lebih lanjut...aku happy sangat dpt baby BOY...bukan
bermaksud
aku tak suka dpt Husna, tp aku gembira...aku dpt sepasang anak....


waktu lawat tgh hari, aku sempat jenguk anak aku di wad SCN...dr

mengesahkan, anak aku kena rawatan rapi...mungkin ada masalah
paru2 or
jantung...tp tak sure lg...aku cuba think positive...mungkin sbb
anak aku
dilahirkan pramatang... tu sbb dr ckp mcm tu...


3 June 2009-

aku jenguk anak aku sorang2 kat wad SCN...masih berwayar...dr.
pakar
kanak2 mengesahkan kat aku...yg anak aku berkemungkinan menghidap

penyakit jantung berikutan ada bunyi di dadanya...mungkin akan di
refer
ke IJN untuk imbasan jantung...Ya allah...aku sangat risau n susah

hati...aku cuba untuk perah susu aku...untuk bg kat anak aku...tp
belum
ada susu..aku cuba...tanpa putus asa...aku dah boleh discharge
dari wad
bersalin...tp kena duduk di Wad SCN untuk menemani anak
aku....atas
perbincangan bersama...suami aku memberi nama pd baby kami...Qaid

Ahmadinejad yg bermaksud-Pemimpim/ ketua yang berani menegakkan

kebatilan...


4 June 2009-

kami membawa Qaid ke IJN untuk imbasan jantung...Dr. pakar di

sana..mengesahkan yg anak kami menghidap penyakit jantung
berlubang (tp
kecil) dan injap jantung tersumbat... .aku ttp tabah menghadapi
dugaan
ALLAH ini..aku cuba untuk think positive..selagi ada jln, selagi
tu kami
akan usaha...janji Qaid sihat...seperti kakaknye Qaisara
Husna...Dr.
pakar mengesahkan 15 June ini anakku akan di tahan di IJN...untuk
minor
operation


5 June 2009-

Qaid dah dibenarkan untuk terus menyusu bdn denganku...susuku pun
semakin
banyak...ALHAMDULIL LAH....moga dgn susu ku ini..dpt menyihatkan
tubuh bdn
Qaid...dan aku tak putus2 berdoa...


6 June 2009-

Qaid ditukarkan ke wad biasa....buka ICU lg...ini satu
pembaharuan. ..tp
masih dipasang ubt IV Prostaglandin iaitu sejenis ubt jantung....n
aku
boleh meneruskan tugasku sebagai seorang ibu...dpt menyusukan dia
seperti
biasa...


7 June 2009-

Qaid berasa selamat setiap kali aku

mendukungnya. ..berzikir. ...beratib. ...makin sihat...


8 June 2009-

lagi 5 hari untuk dibawa ke IJN....5 more days my darling!!...
sabar ye
sayang ibu...bertahan ye...


9 June 2009-

siang mlm aku habiskan masa di sisi Qaid...


10 June 2009-

aku rindu kat Husna...tp aku tak perlu risau...Husna dah
cerdik...dah
boleh berdikari... Qaid perlukan ibu lg dekat disisinya... .kakak
kena
mengalah ye sayang...


11 June 2009-

Qaid makin sihat....berak kencing normal mcm baby lain...aku
menjadi
penghuni senior di wad SCN...org lain keluar masuk...aku masih ttp
di
sini...tak pe...demi anakku...aku rela berpantang di hospital


12 June 2009-

mak suruh aku perah susu banyak2...tinggal untuk Qaid...pg2
suamiku dtg
ambik untuk balik..bertungku. ..mkn nasi panas...n etc...tp aku

tolak...tak sanggup tinggalkan anak aku pg2....biarlah aku tak
berapa
sempurna berpantang.. ..janji aku ttp berada di sisi anakku...


13June 2009-

2 more days sayang....bertahan ye


14 June 2009-

aku sangat happy hari ni....aku esok aku akan ke IJN...balik rumah
tgh
tu...packing brg


15 June 2009-

Hari yg dinanti-nantikan. ...pg lg aku dah mandi,
bersiap...susukan Qaid
kenyang2..sbb aku akan bawa Qaid ke IJN...


on the way ke IJN, Dr.caroline dari Hospital SLim River telefon,

mengatakan yg nama anak aku tidak di refer ke wad IJN...bg aku ini
satu
petanda...kenapa berliku liku perjalanan anakku ini...kenapa
diaorg
careless menjalankan tugas....aku n suami dah uruskan pembayaran
anakku
untuk di tahan di wad...17 June akan di operation... . kenapa
diaorg ni
teruk sangat...pasal apa susahkan anak aku...berapa lama lg anak
aku akan
bertahan???? aku nangis tak tentu arah....for the 1st time
semenjak anak
aku sakit...aku menangis sebegini teruk....


16 June 2009-

atas usaha Dr. Ahmad, Dr pakar kanak2 hospital slim...Qaid dpt
juga di
bawa ke IJN..tp untuk check up...sama ada boleh di operation atau

tak...selepas di Check oleh Dr. Haifa(Dr pakar jantung IJN)...dia
ckp
Qaid kena tunggu berat naik dulu baru diaorg confident untuk

operation... sbb Qaid masih kecil...urat2 dia masih halus...takut
terkoyak
bila di operation... so aku kena bwk balik slim...untuk tunggu kg
dia
naik...Dr. ahmad bantu aku n husband...dia order 1 serbuk soya n
minyak
MCT oil...yg selalunye dia beri kepada baby2 untuk naikkan
kg...kalau
tanpa bantuan2 semua tu...kemungkinan anak aku naik kg adalah dlm
masa
sebulan....so lepas di beri beda2 tu...kg Qaid akan naik dlm masa
2
minggu...bermula le episod duka dlm hidup aku...Qaid tak
dibenarkan
menyusu terus dgn aku...alasan : nanti dia penat..kg dia lambat

naik...aku kena perah susu....dan anak aku diberi minum melalui

tiub...sangat sedih sbb dia mencari2 susu aku...aku cuba juga
untuk bg
curi2....tp tiub tu menyebabkan dia tak selesa...


17 June 2009-

masih meneruskan usaha memerah susu untuk Qaid....aku kena
sediakan 42 cc
susu aku...every 3 hours...


18 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 44 cc...tanpa Qaid breast feed

dgnku....susuku tak berapa banyak keluar...sangat buat aku susah
hati

19 June 2009-

berat Qaid naik ke 2.395 kg...ALHAMDULILLAH


20 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 48 cc...Ya ALLAH...permudahkan lah
urusan
kami...perbanyakkan le susu ku..demi kesihatan anak ku Ya ALLAH!!!


21 June 2009-

susu untuk Qaid dinaikkan ke 50 cc...aku cuba minum air
banyak....mkn
lobak putih...minum susu anmum...minum sangat banyak...takkisah
kalau
urat aku kembang atau perut aku buncit...demi Qaid...aku
rela...Demi
kesihata anakku


22 June 2009-

masih di Wad SCN...menemani annakku...makin tembam...makin
chubby...pg ni
bila ditimbang berat....berat Qaid naik ke 2.44

kg....alhamdulillah ...Qaid.. .bertahan ye...4 kg lg sayang...


23 June 2009-

susu Qaid dinaikkan ke 55 cc bersamaan 2 auns...aku tak putus
asa..terus
memerah susu setiap 3 jam sekali...demi annakku...Qaid Ahmadinejad


24 June 2009-

pg ni, Qaid masih aktif mcm biasa....nangis bila disalin
pampers....tp dia
mmg baik..tak banyak ragam...tak kuat nangis mcm baby
lain...senang
jaga..senang bersalin...


11.30 pg- aku baru perah susu Qaid...tgh tunggu nak bg
susu...tiba2, SP02
(deyutan nadi) dia menjunam dari 90 lebih ke 5..aku jerit panggil
staff
nurse....terus refer dr....dr buat CPR pada annak ku yg masih
kecil
ini...terus dia nangis mcm biasa....


tgh hari tu, Qaid di masukkan ke ICU baby....katil mula2 dia

lahir...untuk pemerhatian rapi....


aku dimaklumkan oleh Dr., sekali lg perkara ni terjadi masa aku
mkn
tgh...dan dr buat CPR lg pd anakku...dan mereka mengambil
keputusan untuk
memakaikan Qaid oksigen untuk bantuan bila dia berhenti bernafas
lg...aku
sangat risau..Ya ALLAH...selamatkan lah ANAKKU....jauhi le dia
dari
bahaya...sembuhkan lah anakku ya ALLAH


ptg tu perkara ni jadi lg buat kali ke 3...3 kali mereka membuat
CPR ke
atas anakku...


25 June 2009-

aku tak nak tinggalkan Qaid...tp staff nurse suruh aku
rehat....suruh
tido..diaorg ada tunggu Qaid katanya....aku pun tido di bilik
sebelah
anakku...menjelang pkl 3 pg, nurse kejut aku...bgtau suruh perah
susu...n
di maklumkan perkara siang td jd lg sekali...dah aku tak tido
terus
bermula pkl 3 pg itu...untuk menemani anakku....aku takut perkara
tu
terjadi lg...aku dimaklumkan oleh dr., CPR dah diber sebanyak 4
kali
untuk anakku...dan itu tak bagus untuk seorang baby...jika dia
survive
pun...katanya, kemungkinan dia akan cacat....sbb oksigen dia
kurang...dia
tak lawan...dia bergantung pg oksigen tu..aku risau...sangat risau


pkl 8 pg-

perut Qaid membesar...dr mengesahkan ada kuman di perutnya...tak
tau
punca dari mana...aku bingung...kenapa tidak terjadi pd baby2 org

lain..kenapa anakku....Qaid sakit jantung...kenapa tak jd kat
baby2 yg
sihat2 yg lain...kenapa mesti anakku yg kena..Qaid di suruh

berpuasa...tak dibenarkan menyusu..masuk 2 hari aku tak dengar
suaranya
semenjak di pakaikan tiub oksigen itu...ya ALLAH...ujian apakah yg
KAU
uji terhadapku.. ..adahkah kerana dosa2ku yg lalu perkara ni di
uji ke
atasku..kenapa mesti anakku yg menjadi mangsa??kenapa ya
ALLAH....Qaid
menangis tak dengar suara...tp hanya air mata yg keluar yg sangat

menghibakan hati ku....


menjelang ptg..aku minta untuk balik kerumah sebentar...untuk
rest, pkl
8, dr caroline call...suruh aku n husband ke hospital segera...


kami disahkan yg tekanan darah anak sangat rendah.....sebarang
kemungkinan
bakal berlaku...dan kami di benarkan duduk menemani anak
kami...masuk 2
mlm aku tak tido ...aku sangat takut...takut dia pergi tanpa
ibunya di
sisi....Qaid. ..bertahan nak...bertahan sayang...ibu ada teman
Qaid...

26 June 2009-

pg Jumaat....aku tak tido semalaman, menemani Qaid...aku sangat
takut
dengan sebarang kemungkinan yg bakal berlaku...aku tak mkn, tak

mandi...terus menemani Qaid...sampaikan kwn2 yg dtg menjenguk kami
di wad
itu pun aku tak pedulikan..aku tak nak berganjak walaupun
sekejap...aku
takut Qaid pergi meninggalkan aku bila aku tak de disisinya... aku
nak
sentiasa menemani anakku...puas di pujuk oleh suamiku untuk
berehat
sebentar, tp aku tak peduli...aku tak nak...


menjelang tgh hari, Dr. Caroline memberitahu kami...anak kami
sangat
lemah...bergantung sepenuhnya pd mesin oksigen..dia tak fgiht
lansung
katanya...dlm hatiku..mcm mana dia nak fight, kalau di cucuk ubat

bergelen gelen...babyku pramatang... masih dlm hari..mana dia
mampu n
sanggup menanggung bergitu banyak antibiotik yg masuk ke
bdnnya...even
org tua sekali pun tak sanggup terima...babyku masih
kecil..antibody dia
sangat lemah!!!!Dr caroline berkata..."BERSIAP SEDIA DGN SEBARANG
PERKARA
YG BAKAL BERLAKU....KAMI CUBA SELAGI TERMAMPU, EVEN QAID SURVIVE
PUN,
KEMUNGKINAN DIA MENGALAMI KECACATAN... aku tak kisah, cacat
ke...sumbing
ke walau mcm mana pun anakku alami, aku terima...aku bela
dia...aku tak
sanggup dia tinggalkan aku...


tp aku tak nak tunjuk kesedihan aku depan suamiku, aku hanya mampu

berkata pd suamiku 'BANG, APA PUN YG BAKAL TERJADI..KITA
REDHA"...w'pun
mulutku berkata bergitu...hati ku menafikannya. ...Qaid..
..bertahan
nak...ibu ada teman Qaid


bpk dan ibuku dtg melawat...membawa bekalan untukku, airmata ku
tak mampu
bertahan.... aku nangis sepuas puasnya...aku meluahkan apa y
terpendam di
hatiku pd kedua org tuaku...ibuku hanya menasihatiku,

berdoa...berdoa. ..pelbagai surah diberi utukku lafazkan di ubun2

anakku....di telinga anakku...bpkku berkata, sabar...ini dugaan

allah...alah nak uji awak...even anak awak cacat sekali pun, kalau
awak
dan azrol tak mampu nak bela, kami sanggup bela....beri pd
kami...bpk,
mak....mulia sungguh hatimu....


aku ttp menunggu...dan menunggu di sisi anakku...sayang, ibu ada
di
tepimu..menemani Qaid...Qaid jgn bimbang...ibu ada...Qaid jgn
takut...ibu
teman Qaid...tp hati seorang ibu, tak sanggup tgk anaknya di
perlakukan
sedemikian rupa..diinject sana sini....tak cukup kaki tangan,
betisnya
pula di cucuk...di ambil darah..Dr.ckp, puan, darah anak puan tak

cukup....aku rela mereka menambah darahku....ambil le sebanyak

mana...asalkan anakku selamat...


ptg, Dr. pakar kanak2 dtg menjenguk... dia memaklumkan pd
kami...kuman itu
dah merebak ke ginjal anakku....anakku tak kencing..tak
berak..perut makin
membesar...kulit makin menipis..merah2 dah ketara di bahagian
perut...ya
allah.....aku bermohon kepadamu...aku REDHA kau ambil nyawa
anakku..jg lah
di biarkan anakku di seksa sedemikian rupa...jika ada kesalahan
ku,
kesalahan suamiku...biarlah kami yg menanggung dosa yg kami

lakukan...tetapi jgn le anakku yg menjadi mangsa...aku bagaikan
hilang
pedoman....hilang kewarasan... pabila melihat anakku sedemikian
rupa...

Dr. pakar membuat keputusan untuk di adakan minor operation untuk
menebuk
sedikit lubang di perut anakku...untuk melihat sama ada ususnya
telah
pecah (yg mengakibatkan perutnya membesar) atau asid...atau dpt

mengurangkan kekembungan bayiku itu...


aku terus berada di sisi Qaid...membaca ayat2 suci, pelbagai
doa...untuk
kekuatan anakku...aku menjadi kuat semangat, berfikiran
positif..yg
anakku bakal sihat kembali..selagi ada cara...selagi tu aku terus

berfikiran positif..aku tahu anakku kuat....jika ibunya kuat...air
susu yg
mengalir pd anaknya membuatkan anaknya menjadi kuat...aku terus
berada di
sisi Qaid, dia memberi respond padaku...kakinya diangkat-angkat.
..aku
terus mengusap pipinya...aku lihat airmatanya mengalir...matanya

terbuka...rupanya dia menangis...aku usap lg pipinya..mulutnye
bergerak
gerak...rupanya anakku lapar..dia nak susu...bila ku suarakan pd

nurse...Dr. tak bg, anakku kena puasa...sedihnya la
hatiku..hibanya
rasa...Qaid. ...ibu tak berdaya sayang....adik sakit...kalau ibu
bg
juga...nanti perut adik tak leh menerima...ibu tak mampu sayang...


menjelang mlm...pkl 10.30, sebelum Dr. Ahmad dtg, anakku putus
nafas
sekali lagi...Dr. Sumi membuat CPR pada anakku...aku terus keluar
dari
wad NICU itu kerana tak sanggup melihat...sedangkan org tua pun di
buat
CPR kita rasa sakit..inipula baby kecil...dlm hari..masih dlm
pantang..ya
ALLAH...berilah kekuatan pd ku...suamiku terus membaca yassin di
sisi
anakku...jantungnya semakin lemah..tekanan darah mula tak
stabil...CPR yg
di lakukan kali ini...begitu lama di bandingkan dari hari2 sebelum

ini...bila keadaan dah stabil, Dr. Ahmad terus membuat minor
operation pd
anakku...kemudian. .setelah selesai, dr. ahmad menunjukkan pd

suamiku...bahawa. ..usus anakku elok, yg keluar hanya darah dan
air
sahaja...aku bersyukur... bersyukur kerana tiada apa2 yg berlaku
pd organ
anakku...


selepas Dr. Ahmad membuat minor operation pada anakku...anakku
putus
nafas sekali lg...Dr. Ahmad dan Dr2. yg lain terus membuat CPR
pada
anakku..aku tak masuk ke bilik itu...tp terus melihat dari

luar....kemudian, dr. sumi dtg kepadaku...MAK. ..TAK NAK MASUK KE

TGK??...aku ckp...nanti Dr., saya tak sanggup tgk anak saya
dilakukan mcm
tu...tak sampai hati...


kemudian...aku lihat, suamiku menangis...menangis tak henti
henti...aku
terus berlaki ke arah suamiku...kemudian aku duduk di
sisinya...Dr. Ahmad
dtg kepadaku...dia ckp, KITA DAH BUAT CPR PD BABY SEBANYAK 6
KALI...TAK
ELOK UNTUK BABY, DIA SEMAKIN LEMAH...KITA CUBA SEDAYA UPAYA...TP
DIA TAK
RESPOND...IBU BOLEH CUCI TANGAN...DUDUK DEKAT ANAK...BOLEH PEGANG

DIA...aku terus membasuh tanganku.... dan aku ttp mengatakan pd

suamiku...BANG, KITA REDHA...REDHA DGN UJIAN ALLAH...kemudian, aku
terus
pergi pada Qaid....mencium dia tanpa henti....melafazkan kalimah
syahadah
padanya...membaca ayat2 lazim pdnya...membaca doa nabi yunus

pdnya...kemudian. .aku tgk Dr. terus menanggalkan mesin dan wayar2
yg
melekat di bdnnya...kenapa Dr???Dr. ahmad terus menggeleng.. ..Ya

ALLAH....Qaid. ..anak ibu, kenapa tinggalkan ibu..ibu tak sanggup

nakkkk....aku seperti hilang akal...hilang kewarasan aku....Qaid.
...ibu
sayang Qaid...kena tinggalkan ibu sorang2..ibu tak sanggup

nak...Qaid.. .kenapa kuman tu kena kat Qaid..kenapa tak pd budak2
lain yg
sihat2...anak ibu sakit jantung...kenapa anak ibu yg kena...Ya

ALLAH.....kenapa ambil anakku dari ku..kenapa tak ambil aku

sekali???Qaid. ......... .


aku terus pengsan....lemah. ...adakah ini hanya mimpi....adakah
ini hanya
gurauan semata mata...Ya ALLAH.....berat sungguh ujian mu
ini....aku tak
mampu untuk berkata apa..hanya air mata yg mengalir tanpa
henti...berat
sungguh ujianmu ini ya ALLAH...berilah aku kekuatan ya ALLAH...


suamiku mula menelefon ahli2 keluarga kami...memberitahu ttg
berita pahit
ini...ramai yg cuba menghubungi ku...tp aku begitu lemah untuk

menjawab..terlalu pahit dugaan ini...ibu mana yg sanggup berpisah
dengan
anaknya...tiada sapa yg mampu berada di tempatku ini..


menjelang pkl 1.30 pg..kakak iparku (kak ida) dan abg wan
sampai...aku
terus terusan menangis...tak sanggup rasanya menerima hakikat

ini...adakah aku bermimpi...atau ini hanya mainan tidurku...ku
cubit
cubit lenganku..ku ketuk ketuk kepalaku...betulkah semua

ini...ya...hakikatn ya mmg benar....ini adalah realiti..bukan
mimpi...aku
harus menerima dugaan ini dengan tabah...tp aku menafikan... .aku

redha....tp aku tak sanggup meniti hari-hari berpantang aku tanpa
Qaid di
sisi..mcm mana keadaanku nanti..ya allah...kuatkanlah semangatku..
.aku
begitu lemah sekali...


Jenazah Qaid dikafankan di hospital...sebelum kami berangkat ke
rumah
mayat, aku dibenarkan untuk melihat jenazah anakku...Ya
ALLAH...anakku
seperti tidur...senyuman dibibirnya.. ..begitu comel wajah
anakku..begitu
tenang sekali dia pergi dijemput ilahi...Ya ALLAH...besarnya
rahmatmu
ini...aku bersyukur... anakku pergi meninggalkan aku...aku sayang

padanya...tetapi ALLAH lg menyayangi nye...aku tak perlu
khuatir...Qaid
akan dijaga oleh ALLAH..walaupun aku tak sanggup menerima dugaan

ini...aku REDHA Qaid pergi...aku cium..cium.. cium jenazah anakku
tanpa
henti...


sebelum kami berangkat dari wad SCN...aku peluk rakan2 kenalanku
di wad
itu...moga dugaan yg menimpaku ini..dijadikan sebagai kekuatan
diri
mereka agar jgn mengeluh menjaga anak mereka yg sedang sakit di
wad
itu...sempat aku berpesan...kuatkan lah semangat korang...aku tak
pernah
berputus asa berusaha menyembuhkan anakku Qaid...sehingga nyawanya
di
jemput ALLAH...aku kuatkan semangatku.. .dari mula aku menerima
berita
Qaid sakit...sampai le ke hujung nyawanya...aku tak pernah
mengabaikan
dirinya...meninggal kan dirinya kesorangan.. .jdkanlah kisah aku
sebagai
kekuatan korang....


ku lihat..semua staff nurse menangis...dr. sumi pun begitu..aku
ucapkan
terima kasih di atas layanan mereka sepanjang aku dan Qaid berada
di
bawah jagaan mereka..


ku turut anakku sehingga ke rumah mayat...di mandikan

jenazah...dikafanka n..semua dilakukan oleh suamiku....aku begitu

lemah...adik2ku menangi
s tersedu sedu kesedihan pabila melihat jenazah
sekecil itu...begitu suci...tersenyum. ..putih bersih...ya
ALLAH...berilah
kekuatan ke atas ku....rahmatilah pemergian anakku ini ya ALLAH


menjelang pkl 2 pagi...kami sampai di rumah...mak dan mak
mertuaku, adik2
iparku telah menyiapkan segala kelengkapan. ..jenazah anakku
diletakkan di
atas tilam kekabu yg ku beli khas untuknya...untuk dipadankan
dengan
katil baby yg kubeli dari B, sayu hatiku....sayu sangat...melihat
segala
pakaiannya.. kelengkapannya. ..yg tak pernah di usik..dipakai
lg...mcm mana
agaknya diriku nanti...mengadap segala brg2 keperluan Qaid...mak

menangis...begitu juga mertuaku...aku begitu lemah...aku baring di

sebelah anakku Husna...ku peluk anakku...husna, hanya tinggal
husna
sebagai kekuatan ibu meneruskan kehidupan ibu...husna jd anak yg
baik
ye...adik husna dah takde...husna tak sempat tgk Qaid...hibanya
rasa
hatiku ya allah...


along sampai, terus mengurut bdnku...urut kepala ku..urut

kakiku...kemudian, dia menyertai ahli keluarga yg lain..mengaji
untuk
jenazah anakku...


suamiku membuat keputusan untuk menyemadikan jenazah anak kami di
tanjung
karang....bpk menguruskan segala keperluan di tg karang dengan wak

leman...kemudian, mak, ajip, ijal along n family meneruskan
perjalanan ke
tg karang...aku dan yg lain2 akan bertolak selepas
subuh...menunggu ahli
keluarga suamiku dari kedah..


sesudah subuh, kami bersiap..hatiku pilu..hiba.. .pabila merasa
susuku
bengkak..bengkak sangat...ya ALLAH...Qaid haus....Qaid nak
susu...aku
memerah susuku tanpa bantuan pam, begitu banyak susu ini...tapi
aku
ralat...Qaid tak sempat menyusu buat kali terakhir...hiba sungguh

hatiku...ibu mertua ku memelukku n menenangkan hatiku...aku
pilu..pilu
bila melihat jenazah anakku di hadapan mataku...betul. .ini bukan

mimpi..tp kenyataan..aku harus hadapi...husna bangun dari tidur,

eh...adik dah balik....eh adik tidur???kakak. ....adik kakak dah
tak
de...terlalu pahit air liurku untuk memberitahu husna bahawa
adiknya
telah di jemput ilahi...paham kah dia ttg kehilangan adiknya??


kemudian...selepas subuh, selepas kehadiran jiran2 tetanggaku
melihat
jenazah....kami bertolak ke tg karang...sedih hatiku bila melihat

satu-satunya kawanku dtg...B, anak aku dah takde...anak aku dah
dijemput
ilahi...tinggal aku sorang b....B peluk aku, menenangkan

hatiku....sabar. ..sabar jie...ni semua dugaan allah...ko
beruntung sbb
ada anak kau yg menunggu ko di syurga nanti...sedihnya hatiku
menerima
hakikat ini....kemudian, dtg jiranku yg paling rapat denganku..kak
mas,
aku peluk kak mas...kak mas, saya dah lama nak anak lelaki...tp
sekejap
je allah pinjamkan pd saya....sabar jie...sabar. ..ini semua
dugaan...air
mataku dah kering....dah kering untuk menangis lg...hati aku

pilu...hiba. .sedih... tp air mataku tak mampu lg untuk keluar...


kami meneruskan perjalanan kami ke tg karang..sepanjang jln, tak

putus-putus sahabat2 n kenalan2 sms...mengucapkan takziah...antara

banyak2 sms yg aku terima...aku begitu tenang pabila membaca sms
dari
ustaz nasir, rakan kerjaku di FSSK...JIE, QAID TU

KETUA....PEMIMPIN. ..INSYAALLAH, DIA AKAN MENGETUAI UJI DAN SUAMI
DI SYURGA
NANTI...amin. ...amin.. .ya rabbal alamin..


Sampai di tg karang...aku disambut oleh along...aku diminta
berehat di
dlm bilik...mak bg aku mkn...pahit sungguh air liurku ini...aku
tak mampu
menelan apa2 sahaja....aku tak mampu....kemudian, rumah ayahku ini

dipenuhi oleh ahli keluarga..kenalan. .sahabat2 handai...kemudian,
aku
diminta untuk mencium jenazah Qaid buat kali terakhir.... aku
berjalan ke
aras jenazah...jenazah anakku seperti tidur....aku terlupa bahawa
anakku
sudah meninggalkan aku...aku cium anakku...cium tanpa
henti...kemudian,
secara tiba2....aku berzikir pd jenazah

Qaid...SUBHANALLAH. ..WALHAMDULILLAH ..WALAILA HAILLALLAH WALLAH
HU
AKBAR...zikir yg selalu aku ratibkan pd qaid bila dia

menangis...mengigau ....ya allah...anakku hidup lg..dia cuma
tido..tido
seperti hari2 biasa....tido selepas mandi..selepas di beri
susu...ya
ALLAH...jgn ambil anakku....Qaid, ibu sayang Qaid..jgn tinggal kan
ibu
nak..mcm mana keadaan ibu nanti tanpa Qaid....Qaidddddddd
dddddddddd. .....

jenazah anakku di kebumikan di sebelah kubur arwah opah.....betul2
di tepi
kubur arwah opah...aku bersyukur... .sekurang kurangnya Qaid tak

sendiri....nyang ada menemani Qaid..


Ya ALLAH, Aku REDHA di atas ujianmu ini...Aku REDHA ya ALLAH...kau

limpahilah rahmatmu ke atas roh anakku ya ALLAH...lindungilah Qaid
ya
ALLAH....jagalah Qaid di sana ya ALLAH...lindungilah dirinya ya

ALLAH...berilah kekuatan ke atasku ya ALLAH...aku masih ada husna
dan
suamiku, tetapi Qaid sorang2 di sana ya ALLAH...temanilah anakku
ya
ALLAH....jgn dibiarkan dirinya kesorang ya ALLAH...selama ini aku
tak
pernah biarkan dirinya kesorangan.. ..aku REDHA ya ALLAH...aku

REDHA....kerana kau lebih menyayangi anakku dariku...


Qaid, ibu sayang Qaid...sayang sangat kat Qaid..w'pun Qaid hanya

dipinjamkan sekejap kepada ibu...tp ibu bertuah sangat..dpt
susukan Qaid,
jaga Qaid siang dan malam...cium Qaid tanpa henti...bacakan surah,

ayat-ayat lazim, doa dan zikir tanpa henti pada Qaid...Qaidlah
anugerah
yg amat berharga pada ibu..w'pun hadirmu hanya sekejap nak...tp
Qaidlah
anugerah yg tak ternilai dari ALLAH untuk ibu...tunggu ibu di
syurga ya
nak..doakan ibu kuat, kuat mengharungi hari2 pantang ibu tanpa

Qaid...kesian kat kak husna nak...terbiar tanpa kasih ibu..bukan
ibu tak
sayang pd kakak...tp ibu lemah...lemah dengan kehilangan
Qaid...doakan
ibu ye nak...doakan ibu..semoga ibu kuat...ibu takkan lupakan
Qaid...ibu
akan sentiasa mendoakan Qaid...begitu juga abah...kehilangan Qaid

merupakan satu tamparan pada ibu dan abah...ibu ingat ibu lg kuat
dari
abah...tp rupanya ibu sangat lemah menerima berita ini....


Qaid...hadirmu adalah anugerah ALLAH yg tak ternilai pd ibu
nak....ibu
sayang Qaid...ibu halalkan susu ibu...ibu minta maaf kalau selama
ini
jagaan ibu pada Qaid tidak sempurna nak...ibu sayang Qaid...


QAID AHMADINEJAD 2 JUN - 26 JUN 2009-IN LOVING MEMORY



ibu, abah dan kakak husna sayang Qaid

Wednesday, January 20, 2010

Jubah utk Ibu

Assalamualaikum...

Aku ader satu cerite tuk korg sumer bace. Aku dpt dr mane ntah.
email kot..ceriternyer camni...

Forward:-

Dah bengkak mata i nangis dibuatnya baca mail ni, kat KLN pulak tu...malu
la pulak......ada
pengajaran disebalik mail ni bagi kita sebagai ibu and
anak.

Sedih ooooo, korang kena baca sampai abis ....................


U
n
t
u
km
u

Ib
u


"Apa nak jadi dengan kau ni Along? Bergaduh! Bergaduh! Bergaduh! Kenapa
kau degil sangat ni? Tak boleh ke kau buat sesuatu yang baik, yang tak
menyusahkan aku?", marah ibu. Along hanya membungkam. Tidak menjawab
sepatah apapun. "Kau tu dah besar Along. Masuk kali ni dah dua kali kau
ulang ambil SPM, tapi kau asyik buat hal di sekolah. Cuba la kau ikut
macam Angah dengan Alang tu. Kenapa kau susah sangat nak dengar nasihat
orang hah?", leter ibu lagi.

Suaranya kali ini sedikit sebak bercampur marah. Along terus membatukan
diri. Tiada sepatah kata pun yang keluar dari mulutnya. Seketika dia
melihat si ibu berlalu pergi dan kembali semula dengan rotan di tangannya.
Kali ini darah Along mula menderau. Dia berdoa dalam hati agar
ibu tidak
memukulnya lagi seperti selalu. "Sekarang kau cakap, kenapa kau bergaduh
tadi? Kenapa kau pukul anak pengetua tu? Cakap Along, cakap!" Jerkah ibu.
Along semakin berdebar-debar namun dia tidak dapat berkata-kata. Suaranya
bagai tersekat di kerongkong. Malah, dia juga tidak tahu bagaimana hendak
menceritakan hal sebenar. Si ibu semakin bengang. " Jadi betul la kau yang
mulakan pergaduhan ye!? Nanti kau, suka sangat cari penyakitkan, sekarang
nah, rasakan!" Si ibu merotan Along berkali-kali dan berkali-kali jugaklah
Along menjerit kesakitan.

"Sakit bu.sakit..maafkan Along bu, Along janji tak buat lagi..Bu, jangan
pukul bu.sakit bu." Along meraung meminta belas si ibu agar tidak
merotannya lagi. "Tau sakit ye, kau bergaduh kat sekolah tak rasa sakit?"
Balas ibu lagi. Kali ini semakin kuat pukulan si ibu menyirat tubuh Along
yang kurus itu. "Bu.ampunkan Along bu.bukan Along yang mulakan.bukan
Along..bu,
sakit bu..!!", rayu Along dengan suara yang tersekat-sekat
menahan pedih. Along memaut kaki si ibu. Berkali-kali dia memohon maaf
daripada ibunya namun siratan rotan tetap mengenai tubuhnya. Along hanya
mampu berdoa. Dia tidak berdaya lagi menahan tangisnya. Tangis bukan
kerana sakitnya dirotan, tapi kerana memikirkan tidak jemukah si ibu
merotannya setiap hari. Setelah hatinya puas, si ibu mula berhenti merotan
Along. Tangan Along yang masih memaut kakinya itu di tepis kasar. Along
menatap mata ibu. Ada manik-manik kaca yang bersinar di kelopak mata si
ibu. Along memandang dengan sayu. Hatinya sedih kerana telah membuatkan
ibunya menangis lagi kerananya.

Malam itu, Along berjaga sepanjang malam. Entah mengapa matanya tidak
dapat dilelapkan. Dia asyik teringatkan peristiwa dirotan ibu petang tadi.
Begitulah yang berlaku apabila ibu marahkannya. Tapi kali ini marah ibu
sangat memuncak. Mungkin kerana dia
menumbuk anak pengetua sewaktu di
sekolah tadi menyebabkan pengetua hilang sabar dan memanggil ibunya ke
sekolah untuk membuat aduan kesekian kalinya. Sewaktu di bilik pengetua,
Along sempat menjeling ibu di sebelah. Namun, dia tidak diberi kesempatan
untuk bersuara. Malah, semua kesalahan itu di dilemparkan kepadanya
seorang. Si Malik anak pengetua itu bebas seolah-olah sedikit pun tidak
bersalah dalam hal ini. Along mengesat sisa-sisa air mata yang masih
bertakung di kelopak matanya. Dia berlalu ke meja tulis mencapai minyak
sapu lalu disapukan pada bekas luka yang berbirat di tubuhnya dek rotanan
ibu tadi. Perlahan-lahan dia menyapu ubat namun masih tetap terasa
pedihnya. Walaupun sudah biasa dirotan, namun tidak seteruk kali ini.
Along merebahkan badannya. Dia cuba memejamkan mata namun masih tidak mahu
lelap. Seketika wajah ibu menjelma diruang ingatannya. Wajah ibu suatu
ketika dahulu sangat mendamaikan pada
pandangan matanya. Tetapi, sejak dia
gagal dalam SPM, kedamaian itu semakin pudar dan hanya kelihatan biasa dan
kebencian di wajah tua itu. Apa yang dibuat serba tidak kena pada mata
ibu. Along sedar, dia telah mengecewakan hati ibu dahulu kerana mendapat
keputusan yang corot dalam SPM. Tetapi Along tidak pernah ambil hati
dengan sikap ibu walau adakalanya kata-kata orang tua itu menyakiti
hatinya. Along sayang pada ibu. Dialah satu-satunya ibu yang Along ada
walaupun kasih ibu tidak semekar dahulu lagi. Along mahu meminta maaf. Dia
tidak mahu menjadi anak derhaka. Fikirannya terlalu cacamarba, dan
perasaannya pula semakin resah gelisah. Akhirnya, dalam kelelahan melayani
perasaan, Along terlelap juga.

Seminggu selepas peristiwa itu, si ibu masih tidak mahu bercakap
dengannya. Jika ditanya, hanya sepatah dijawab ibu. Itupun acuh tidak acuh
sahaja. Pulang dari sekolah, Along terus menuju ke dapur. Dia
mencangak
mencari ibu kalau-kalau orang kesayangannya itu ada di situ. Along
tersenyum memandang ibu yang terbongkok-bongkok mengambil sudu di bawah
para dan kemudian mencacap makanan yang sedang dimasak itu. Dia nekad mahu
menolong. Mudah-mudahan usahanya kali ini berjaya mengambil hati ibu.
Namun, belum sempat dia melangkah ke dapur, adik perempuannya yang baru
pulang daripada mengaji terus meluru ke arah ibu. Along terperanjat dan
cuba berselindung di sebalik pintu sambil memerhatikan mereka.

" Ibu..ibu masak apa ni? Banyaknya lauk, ibu nak buat kenduri ye!?" Tanya
Atih kehairanan. Dia tidak pernah melihat ibunya memasak makanan yang
pelbagai jenis seperti itu. Semuanya enak-enak belaka. Si ibu yang lincah
menghiris sayur hanya tersenyum melihat keletah anak bongsunya itu.
Sementara Along disebalik pintu terus memerhatikan mereka sambil memasang
telinganya. "Ibu, Atih nak rasa ayam ni satu boleh?" " Eh
jangan, nanti
dulu... Ibu tau Atih lapar, tapi tunggulah Kak Ngah dengan Alang balik
dulu. Nanti kita makan sekali. Pergi naik atas mandi dan tukar baju dulu
ye!", si ibu bersuara lembut. Along menarik nafas panjang dan
melepaskannya perlahan. 'anak-anak kesayangan ibu nak balik rupanya.'
bisik hati kecil Along. "Kak Ngah dengan Alang nak balik ke ibu?", soalnya
lagi masih belum berganjak dari dapur. Si ibu mengangguk sambil tersenyum.
Di wajahnya jelas menampakkan kebahagiaan. "Oooo patutlah ibu masak lauk
banyak-banyak. Mmm bu, tapi Atih pelik la. Kenapa bila Along balik, ibu
tak masak macam ni pun?". Along terkejut mendengar soalan Atih. Namun dia
ingin sekali tahu apa jawapan dari ibunya. "Along kan hari-hari balik
rumah? Kak Ngah dengan Alang lain, diorang kan duduk asrama, balik pun
sebulan sekali ja!", terang si ibu. "Tapi, ibu tak penah masak lauk macam
ni dekat Along pun..", soal Atih lagi. Dahinya sedikit
berkerut dek
kehairanan. Along mula terasa sebak. Dia mengakui kebenaran kata-kata
adiknya itu namun dia tidak mahu ada perasaan dendam atau marah walau
secalit pun pada ibu yang sangat disayanginya. "Dah tu, pergi mandi cepat.
Kejap lagi kita pergi ambil Kak Ngah dengan Alang dekat stesen bas." ,
arah ibu. Dia tidak mahu Atih mengganggu kerja-kerjanya di dapur dengan
menyoal yang bukan-bukan. Malah ibu juga tidak senang jika Atih terus
bercakap tentang Along. Pada ibu, Along anak yang derhaka yang selalu
menyakiti hatinya. Apa yang dikata tidak pernah didengarnya. Selalu pula
membuat hal di sekolah mahupun di rumah. Disebabkan itulah ibu semakin
hilang perhatian pada Along dek kerana marah dan kecewanya.

Selepas ibu dan Atih keluar, Along juga turut keluar. Dia menuju ke Pusat
Bandar sambil jalan-jalan buat menghilangkan tekanannya. Tiba di satu
kedai, kakinya tiba-tiba berhenti melangkah. Matanya terpaku pada
sepasang
jubah putih berbunga ungu yang di lengkapi dengan tudung bermanik.
'Cantiknya, kalau ibu pakai mesti lawa ni..' Dia bermonolog sendiri. Along
melangkah masuk ke dalam kedai itu. Sedang dia membelek-belek jubah itu,
bahunya tiba-tiba disentuh seseorang. Dia segera menoleh. Rupa-rupanya itu
Fariz, sahabatnya. "La.kau ke, apa kau buat kat sini?", tanya Along ingin
tahu sambil bersalaman dengan Fariz. "Aku tolong jaga butik kakak aku. Kau
pulak buat apa kat sini?", soalnya pula. "Aku tak de buat apa-apa, cuma
nak tengok-tengok baju ni. Aku ingat nak kasi mak aku!", jelas Along
jujur. "waa.bagus la kau ni Azam. Kalau kau nak beli aku bagi less 50%.
Macammana?" Terlopong mulut Along mendengar tawaran Fariz itu. "Betul ke
ni Riz? Nanti marah kakak kau!", Along meminta kepastian. "Untuk kawan
baik aku, kakak aku mesti bagi punya!", balas Fariz meyakinkannya. "Tapi
aku kena beli minggu depan la. Aku tak cukup duit
sekarang ni." Cerita
Along agak keseganan. Fariz hanya menepuk mahunya sambil tersenyum. "Kau
ambik dulu, lepas tu kau bayar sikit-sikit." Kata Fariz . Along hanya
menggelengkan kepala tanda tidak setuju. Dia tidak mahu berhutang begitu.
Jika ibunya tahu, mesti dia dimarahi silap-silap dipukul lagi. "Dekat kau
ada berapa ringgit sekarang ni?", soal Fariz yang benar-benar ingin
membantu sahabatnya itu. Along menyeluk saku seluarnya dan mengeluarkan
dompet berwarna hitam yang semakin lusuh itu. "Tak sampai sepuluh ringgit
pun Riz, tak pe lah, aku datang beli minggu depan. Kau jangan jual dulu
baju ni tau!", pesan Along bersungguh-sungguh. Fariz hanya mengangguk
senyum.


Hari semakin lewat. Jarum pendek sudah melangkaui nombor tujuh. Setelah
tiba, kelihatan Angah dan Alang sudah berada di dalam rumah. Mereka sedang
rancak berbual dengan ibu di ruang tamu. Dia menoleh ke arah mereka
seketika kemudian menuju
ke dapur. Perutnya terasa lapar sekali kerana
sejak pulang dari sekolah petang tadi dia belum makan lagi. Penutup
makanan diselak. Syukur masih ada sisa lauk-pauk yang ibu masak tadi
bersama sepinggan nasi di atas meja. Tanpa berlengah dia terus makan
sambil ditemani Si Tomei, kucing kesayangan arwah ayahnya. "Baru nak balik
waktu ni? Buat hal apa lagi kat luar tu?", soalan ibu yang bernada sindir
itu tiba-tiba membantutkannya daripada menghabiskan sisa makanan di dalam
pinggan. "Kenapa tak makan kat luar ja? Tau pulak, bila lapar nak balik
rumah!", leter ibu lagi. Along hanya diam. Dia terus berusaha mengukir
senyum dan membuat muka selamber seperti tidak ada apa-apa yang berlaku.
Tiba-tiba Angah dan Alang menghampirinya di meja makan. Mereka berdiri di
sisi ibu yang masih memandang ke arahnya seperti tidak berpuas hati.
"Along ni teruk tau. Suka buat ibu susah hati. Kerana Along, ibu kena
marah dengan pengetua
tu." Marah Angah, adik perempuannya yang sedang
belajar di MRSM. Along mendiamkan diri. Diikutkan hati, mahu saja dia
menjawab kata-kata adiknya itu tetapi melihat kelibat ibu yang masih di
situ, dia mengambil jalan untuk membisu sahaja. "Along! Kalau tak suka
belajar, berhenti je la. Buat je kerja lain yang berfaedah daripada
menghabiskan duit ibu", sampuk Alang, adik lelakinya yang menuntut di
sekolah berasrama penuh. Kali ini kesabarannya benar-benar tercabar.
Hatinya semakin terluka melihat sikap mereka semua. Dia tahu, pasti ibu
mengadu pada mereka. Along mengangkat mukanya memandang wajah ibu. Wajah
tua si ibu masam mencuka. Along tidak tahan lagi. Dia segera mencuci
tangan dan meluru ke biliknya.

Perasaannya jadi kacau. Fikirannya bercelaru. Hatinya pula jadi tidak
keruan memikirkan kata-kata mereka. Along sedar, kalau dia menjawab, pasti
ibu akan semakin membencinya. Along nekad, esok pagi-pagi, dia
akan
tinggalkan rumah. Dia akan mencari kerja di Bandar. Kebetulan cuti sekolah
selama seminggu bermula esok. Seperti yang dinekadkan, pagi itu selesai
solat subuh, Along terus bersiap-siap dengan membawa beg sekolah berisi
pakaian, Along keluar daripada rumah tanpa ucapan selamat. Dia sekadar
menyelitkan nota buat si ibu menyatakan bahawa dia mengikuti program
sekolah berkhemah di hutan selama seminggu. Niatnya sekadar mahu mencari
ketenangan selama beberapa hari justeru dia terpaksa berbohong agar ibu
tidak bimbang dengan tindakannya itu. Along menunggang motorsikalnya terus
ke Pusat Bandar untuk mencari pekerjaan. Nasib menyebelahinya, tengah hari
itu, dia diterima bekerja dengan Abang Joe sebagai pembantu di bengkel
membaiki motorsikal dengan upah lima belas ringgit sehari, dia sudah rasa
bersyukur dan gembira. Gembira kerana tidak lama lagi, dia dapat membeli
jubah untuk ibu. Hari ini hari ke empat Along
keluar daripada rumah. Si
ibu sedikit gelisah memikirkan apa yang dilakukan Along di luar. Dia juga
berasa agak rindu dengan Along. Entah mengapa hati keibuannya agak
tersentuh setiap kali terpandang bilik Along. Tetapi kerinduan dan
kerisauan itu terubat apabila melihat gurau senda anak-anaknya yang lain.

Seperti selalu, Along bekerja keras membantu Abang Joe di bengkelnya.
Sikap Abang Joe yang baik dan kelakar itu sedikit sebanyak mengubat
hatinya yang luka. Abang Joe baik. Dia banyak membantu Along antaranya
menumpangkan Along di rumahnya dengan percuma. "Azam, kalau aku tanya kau
jangan marah k!", soal Abang Joe tiba-tiba sewaktu mereka menikmati nasi
bungkus tengah hari itu. "Macam serius jer bunyinya Abang Joe?" Along
kehairanan. "Sebenarnya, kau lari dari rumah kan?" Along tersedak
mendengar soalan itu. Nasi yang disuap ke dalam mulut tersembur keluar.
Matanya juga kemerah-merahan menahan sedakan.
Melihat keadaan Along itu,
Abang Joe segera menghulurkan air. "Kenapa lari dari rumah? Bergaduh
dengan parents?" Tanya Abang Joe lagi cuba menduga. Soalan Abang Joe itu
benar-benar membuatkan hati Along sebak. Along mendiamkan diri. Dia terus
menyuap nasi ke dalam mulut dan mengunyah perlahan. Dia cuba menundukkan
mukanya cuba menahan perasaan sedih. "Azam, kau ada cita-cita tak.ataupun
impian ker.?" Abang Joe mengubah topik setelah melihat reaksi Along yang
kurang selesa dengan soalannya tadi. "Ada" jawab Along pendek "Kau nak
jadi apa besar nanti? Jurutera? Doktor? Cikgu? Pemain bola? Mekanik macam
aku.atau.." Along menggeleng-gelengkan kepala. "semua tak.Cuma satu je,
saya nak mati dalam pangkuan ibu saya." Jawab Along disusuli ketawanya.
Abang Joe melemparkan tulang ayam ke arah Along yang tidak serius menjawab
soalannya itu. "Ala, gurau ja la Abang Joe. Sebenarnya..saya nak bawa ibu
saya ke Mekah
dan.saya..saya nak jadi anak yang soleh!". Perlahan sahaja
suaranya namun masih jelas didengari telinga Abang Joe. Abang Joe
tersenyum mendengar jawapannya. Dia bersyukur di dalam hati kerana
mengenali seorang anak yang begitu baik. Dia sendiri sudah bertahun-tahun
membuka bengkel itu namun belum pernah ada cita-cita mahu menghantar ibu
ke Mekah.

Setelah tamat waktu rehat, mereka menyambung kerja masing-masing. Tidak
seperti selalu, petang itu Along kelihatan banyak berfikir. Mungkin
terkesan dengan soalan Abang Joe sewaktu makan tadi. "Abang Joe, hari ni,
saya nak balik rumah ...terima kasih banyak kerana jaga saya beberapa hari
ni", ucap Along sewaktu selesai menutup pintu bengkel. Abang Joe yang
sedang mencuci tangannya hanya mengangguk. Hatinya gembira kerana akhirnya
anak muda itu mahu pulang ke pangkuan keluarga. Sebelum berlalu, Along
memeluk lelaki bertubuh sasa itu. Ini menyebabkan Abang Joe terasa
agak
sebak. "Abang Joe, jaga diri baik-baik. Barang-barang yang saya tinggal
kat rumah Abang Joe tu, saya hadiahkan untuk Abang Joe." Kata Along lagi.
"Tapi, kau kan boleh datang bila-bila yang kau suka ke rumah aku!?", soal
Abang Joe. Dia risau kalau-kalau Along menyalah anggap tentang soalannya
tadi. Along hanya senyum memandangnya. "Tak apa, saya bagi kat Abang Joe.
Abang Joe, terima kasih banyak ye! Saya rasa tak mampu nak balas budi baik
abang. Tapi, saya doakan perniagaan abang ni semakin maju." Balasnya
dengan tenang. Sekali lagi Abang Joe memeluknya bagai seorang abang
memeluk adiknya yang akan pergi jauh.

Berbekalkan upahnya, Along segera menuju ke butik kakak Fariz untuk
membeli jubah yang diidamkannya itu. Setibanya di sana, tanpa berlengah
dia terus ke tempat di mana baju itu disangkut. " Hey Azam, mana kau
pergi? Hari tu mak kau ada tanya aku pasal kau. Kau lari dari rumah ke?",
soal Fariz
setelah menyedari kedatangan sahabatnya itu. Along hanya
tersengeh menampakkan giginya. "Zam, mak kau marah kau lagi ke? Kenapa kau
tak bagitau hal sebenar pasal kes kau tumbuk si Malik tu?" "Tak pe lah,
perkara dah berlalu..lagipun, aku tak nak ibu aku terasa hati kalau dia
dengar tentang perkara ni", terang Along dengan tenang. "Kau jadi mangsa.
Tengok, kalau kau tak bagitau, mak kau ingat kau yang salah", kata Fariz
lagi. "Tak apa lah Riz, aku tak nak ibu aku sedih. Lagipun aku tak kisah."
"Zam..kau ni..." "Aku ok, lagipun aku sayang dekat ibu aku. Aku tak nak
dia sedih dan ingat kisah lama tu." Jelas Along memotong kata-kata si
sahabat yang masih tidak berpuas hati itu. "Aku nak beli jubah ni Riz. Kau
tolong balutkan ek, jangan lupa lekat kad ni sekali, k!", pinta Along
sambil menyerahkan sekeping kad berwarna merah jambu. "No problem.tapi,
mana kau dapat duit? Kau kerja ke?" , soal Fariz ingin tahu. "Aku
kerja
kat bengkel Abang Joe. Jadi pembantu dia", terang Along. "Abang Joe mana
ni?" "Yang buka bengkel motor kat Jalan Selasih sebelah kedai makan pakcik
kantin kita tu!", jelas Along dengan panjang lebar. Fariz mengangguk .
"Azam, kau nak bagi hadiah ni kat mak kau bila?" "Hari ni la." balas
Along. "Ooo hari lahir ibu kau hari ni ek?" "Bukan, minggu depan."
"Habis?. Kenapa kau tak tunggu minggu depan je?", soal Fariz lagi. "Aku
rasa hari ni je yang yang sempat untuk aku bagi hadiah ni. Lagipun, aku
harap lepas ni ibu aku tak marah aku lagi." Jawabnya sambil mengukir
senyum.

Along keluar daripada kedai. Kelihatan hujan mulai turun. Namun Along
tidak sabar menunggu untuk segera menyerahkan hadiah itu untuk ibu. Sambil
menunggang, Along membayangkan wajah ibu yang sedang tersenyum menerima
hadiahnya itu. Motosikalnya sudah membelok ke Jalan Nuri II. Tiba di
simpang hadapan lorong masuk ke rumahnya, sebuah
kereta wira yang cuba
mengelak daripada melanggar seekor kucing hilang kawalan dan terus
merempuh Along dari depan yang tidak sempat mengelak. Akibat perlanggaran
yang kuat itu, Along terpelanting ke tengah jalan dan mengalami hentakan
yang kuat di kepala dan belakangnya. Topi keledar yang dipakai mengalami
retakan dan tercabut daripada kepalanya, Along membuka matanya
perlahan-lahan dan terus mencari hadiah untuk si ibu dan dengan sisa
kudrat yang ada, dia cuba mencapai hadiah yang tercampak berhampirannya
itu. Dia menggenggam kuat cebisan kain dan kad yang terburai dari kotak
itu. Darah semakin membuak-buak keluar dari hidungnya. Kepalanya juga
terasa sangat berat, pandangannya berpinar-pinar dan nafasnya semakin
tersekat-sekat. Dalam keparahan itu, Along melihat kelibat orang-orang
yang sangat dikenalinya sedang berlari ke arahnya. Serta merta tubuhnya
terus dirangkul seorang wanita. Dia tahu, wanita itu adalah
ibunya. Terasa
bahagia sekali apabila dahinya dikucup saat itu. Along gembira. Itu
kucupan daripada ibunya. Dia juga dapat mendengar suara Angah, Alang dan
Atih memanggil-manggil namanya. Namun tiada suara yang keluar dari
kerongkongnya saat itu. Along semakin lemah. Namun, dia kuatkan semangat
dan cuba menghulurkan jubah dan kad yang masih digenggamannya itu.
"Ha..hadiah..untuk..ibu..." ucapnya sambil berusaha mengukir senyuman.
Senyuman terakhir buat ibu yang sangat dicintainya. Si ibu begitu sebak
dan sedih. Si anak dipeluknya sambil dicium berkali-kali. Air matanya
merembes keluar bagai tidak dapat ditahan lagi. Pandangan Along semakin
kelam. Sebelum matanya tertutup rapat, terasa ada air hangat yang menitik
ke wajahnya. Akhirnya, Along terkulai dalam pangkuan ibu dan dia pergi
untuk selama-lamanya.

Selesai upacara pengebumian, si ibu terus duduk di sisi kubur Along
bersama Angah, Alang dan Atih. Dengan
lemah, wanita itu mengeluarkan
bungkusan yang hampir relai dari beg tangannya. Sekeping kad berwarna
merah jambu bertompok darah yang kering dibukanya lalu dibaca. 'Buat ibu
yang sangat dikasihi, ampunkanlah salah silap along selama ini. Andai
along melukakan hati ibu, along pinta sejuta kemaafan. Terimalah maaf
along bu..Along janji tak kan membuatkan ibu marah lagi. Ibu, Along sayang
ibu selama-lamanya. Selamat hari lahir ibu. dan terimalah hadiah
ini...UNTUKMU IBU!' Kad itu dilipat dan dicium. Air mata yang bermanik
mula berjurai membasahi pipi. Begitu juga perasaan yang dirasai Angah,
Alang dan Atih. Masing-masing berasa pilu dan sedih dengan pemergian
seorang abang yang selama ini disisihkan. Sedang melayani perasaan
masing-masing, Fariz tiba-tiba muncul. Dia terus mendekati wanita tua itu
lalu mencurahkan segala apa yang dipendamnya selama ini. "Makcik, ampunkan
segala kesalahan Azam. Azam tak bersalah
langsung dalam kes pergaduhan tu
makcik. Sebenarnya, waktu Azam dan saya sibuk menyiapkan lukisan, Malik
datang dekat kami. Dia sengaja cari pasal dengan Azam dengan menumpahkan
warna air dekat lukisan Azam. Lepas tu, dia ejek-ejek Azam. Dia cakap Azam
anak pembunuh. Bapa Azam seorang pembunuh dan . dia jugak cakap, ibunya
seorang perempuan gila." cerita Fariz dengan nada sebak. Si ibu terkejut
mendengarnya. Terbayang di ruang matanya pada ketika dia merotan Along
kerana kesalahan menumbuk Malik. "Tapi, kenapa arwah tidak ceritakan pada
makcik Fariz?" Soalnya dengan sedu sedan. "Sebab...dia tak mahu makcik
sedih dan teringat kembali peristiwa dulu. Dia cakap, dia tak nak makcik
jatuh sakit lagi, dia tak nak mengambil semua ketenangan yang makcik ada
sekarang.walaupun dia disalahkan, dia terima. Tapi dia tak sanggup tengok
makcik dimasukkan ke hospital sakit jiwa semula...." Terang Fariz lagi.
Dia berasa puas kerana
dapat menyatakan kebenaran bagi pihak sahabatnya
itu.

Si ibu terdiam mendengar penjelasan Fariz. Terasa seluruh anggota badannya
menjadi Lemah. Berbagai perasaan mencengkam hatinya. Sungguh hatinya
terasa sangat pilu dan terharu dengan pengorbanan si anak yang selama ini
dianggap derhaka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...