Wednesday, July 17, 2013

Iftar Day 8 : Beriani

Salam

Dulu sebelum puase ade g tesco cari barang dapur. lalu tempat beras.
tetibe husband amik beras basmathi tu. suh aku masak beriani.
berie aku suh letak balik die xnak.
pastu kelmarin cakap gn husband esok nak masak soto la. die kan suke soto...
pastu die ckp "alaa...beriani la.."
 bgtau die balik.."ala..xcukup barang la..camne nak masak ayam die? xreti."
die cakap balik 'yela2..'.
pastu tetibe ptg esoknyer die message 'dapnyer makan beriani buke ni..."
hahahadoi... make terpakse rela la masak beriani petang tu..
demi suami tercinta..haha..

err...tapi xpayahla takjub sgt. aku pkai paste brahims je..haha...
pastu kat belakang paket tu die suh masukkan ayam sekali.
ooo..senangla camni. xpayah wat ayam masak merah. kekeke..
.45 min saje dah siap nasik beriani. pasrah jela kalau xsedap pun...
paste tu pun husband yang berie beli.
aku dah pesan siap2 nanti xsedap jangan marah.

pastu mase tengah masak tu sedapnyer bau die..ade harapan sedap ni.
sekali biler dah siap 'eh2,sedapla...'nyam2...len kali blehla beli lagi.
cumernyer rase kosong skit...sebab xde aksesori macam kuah dalca ke,
 ayam rendang ke,acar ke..daun pudina pun die suh letak jugak...hahaha...
tapi still sedap. rase la berianinyer...

ok dah,jom tgk gambar.

haaa...ini piggan aku

ini pinggan husband

ini cheesekut ku buat last week..makin lame makin sedap rasenyer..

ini tomyam kelmarin..makan mase buke sedap sgt..
makan mase sahur xlalu dah.. sbb masam2 kot...


ini pulak lemang buat mase balik kampung wikend baru ni...
abang sulung yg tringin nak lemang.. sedap...lemak2 gitu..

oh,yang dalam mangkuk putih sekali gn lemang tu rendang ku. pakai paste jugak. keke.. paste2 tu sumer husband punyer keje. kalau boleh sumer paste nak amik. sekali letak kerisek xsedap plak.. kerisek tu mcm hangit kot... len kali xpayah beli paste dah. bek aku masak sendiri. mn tau kot sedap... walaupun i xreti masak. haha..








Wednesday, July 10, 2013

Ramadhan Day 1

Assalamualaikum...

Alhamdulillah..terlaksane dah sehari berpuase..Nasib2 je tak terbabas sahur 1st tu. Lupe nak kunci jam. Nasib terjage kul 3.30am terus mngagau cari phone. Kalau terbangun kul 6.30 abisla aku termasuk kategori tragedi ramadhan..boleh call radio cerite kejadian.haha...

Sahur 1st tu kitorang makan makanan yang same tuk dinner. hihi.. aku masak ayam masak lemak cili api. pastu goreng telur. sebab ayamnyer tinggal skit je.takut xcukup lauk. pastu goreng kobis. kobis tu aku sorg je makan. husband xsuke makan sayur. siap2 masak nasik 3 cawan. paginyer just tekan cook je. pastu panaskan lauk. buat air horlicks 2 cawan. senang skit xpayah masak air dah kali ni. pkai air dari water dispenser je.aku bangun kul 4.30..pastu rase banyak plak mase lebih.xper2,esoknyer bangun 4.45 je.kiki

menu sahur 1st


Buker pulak aku masak asam pedas ikan xsure. hahaha...ikan yg ade kulit keras tu ape namenyer eh. tu je yang tinggal kt kedai. sebenarnyer xplan pun nk masak asam pedas. sebab xpenah pn masak selame ni. aku pikir asam pedas ni leceh. nak kene ade belacan la,daun kesum, bunge kantan. hoih,mane nak carik sumer tu. pastu mase nak masak lemak tu suruh husband amik daun. ingatkan die tau la daun ape. die tanye 'daun ketum ke?' aku pun ha kan jela kot die gurau. pastu die bagi aku daun kesum. halaaa...org nak masak lemakla...dah esoknyer aku kene masak asam pedas. senang je rupenyer eh. ade daun kesum pn dah jadi. aku ikut resepi filla mama the kasihs..huhu...tq...jadi oo asam pedas...haha

my 1st asam pedas.haha

menu berbuka merangkap sahur 2nd day.
wat sirap bandung sekali. selalu minum oren je. nak la lain skit. haha
pas dah buke tu rase macam xcukup je. kenyang2 dah. tapi rase xlengkap xde pemanis mulut. cewah.. haha.. buah2 pn xde. sedih tol. nyesal xpg bazar. xpe,petang ni g bazar sbb nak kene g amik motor husband kat bengkel. consider xsempat dah nak masak.haha...alasan. dah pk dah nak beli ape. nanti nak jugak beli barang2 waat cheesekut. haha..nak jugak try.

oklah,itu saje citer ramadhan 1st. selamat berpuase dan berbuke sumer!


Tuesday, July 9, 2013

ww: Bagus tau kakak aisy ni

mule2 lukis
pastu susun ikut size
ok..dah siap
boleh pegi simpan
pandai Aisy...good girl


Wednesday, July 3, 2013

Bank Account untuk Aisy

Salam...

huhu...Aisy skit lg nk masuk 2 tahun..baru nak bukak account..hehe..xsempatla..semalam daddy cuti nak g kwsp, terus suruh pg bukak account tuk Aisy sekali. selame ni kalau Aisy dapat duit je mummy letak dalam kotak. pastu kalau daddy lupe keluar duit daddy pinjam.pastu lupe ganti balik. huhu..cian Aisy.. tapi selalunyer mummy ganti je lebih skit..

Setelah di google2 ramai yang masukkan duit anak dalam tabung haji and asb.. mummy pilih asb tuk aisy.. sebab dividen byk n senang nak masukkan kot..boleh pg maybank and cimb jugak...

Aisy 1st Account

oklah..itu saje untuk kenangan dan rujukan aisy n mummy akan datang..haha..bye..

Aisy: Animal Sounds,Body Parts,People Around Her

Salam..

Hehe..arini nak upload video lagi..video ni last 2week punyer kot..saje2 test Aisy ape yang die tau.. Daddy suke tanye aisy bunyi monkey camne.sebab somel sangat katenyer..haha..kejam daddy. Banyak gak bunyi binatang die tau.smpai mummy pn x ingat nak tanye ape dah..huhu..pastu kalau die x ingat or xtau die bunyikkan je ikut name animal tu. contoh kalau fish die wat 'fish fish',xpun "fiiiiiiiish....". haha..ngelat. camtu senang jela sumer bunyik binatang.kekeke..bijok2...


video
oklah,selamat menonton...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...