Wednesday, August 28, 2013

Alhamdulillah...rezeki..

Salam...

Sebalum puase aritu(amboiii...lamenyer) daddy dpt call dr shell. Die ckp encik menang contest shell. Sebelum tu kene jawab satu soalan.
Berapekah nilai hadiah kemenangan shell? 150 atau 200? Daddy kerane tidak tamak jawab 150 sahaje. Btol.kate otg itu. Nanti kami akan poskan hamper encik dlm mase 3minggu.

  Yea..daddy pn bgtau mummy ' daddy menang hamper mummy. Daddy isi minyak moto kt shell. Pastu org snell tu bg borg dh siap isi jawapan. Daddy tinggal isi name je. Sekali daddy menang'. Mummy: huiyooo..bertuahnyer daddy..dulu mummy isi minyak,masuk borang berpuluh2 xmenang pun..huhu.."  jadi kami pun tunggu jela sambil puase dan raye berlalu. Kami pn dh nak luper. Tetibe daddy dpt  msg ckp hadiah dah hantar pkai abx.ok..dalam 3 hari lepas tu daddy pn dpt parcel tu... dapatla kotak misteri mcm kt bawah tu.

Daddy bace kad kuning tu dulu. Kat situ ade tulis senarai hadiah. 1st sekali cakap rm1000 cek? Eh? Daddy pun bukak sampul putih.mummy yang tengah baring keletihan sbb xtido 36jam semalam dtg kat daddy tengok ape daddy menang. Kotla ade coklet ke ape. Hihi..sekali daddy tunjuk kt mummy. "MUMMY!!!" Mummy bace :hah seribu? Alhamdulillah.. rezeki.  Berbaloi mummy try join mcm2 contest,akhirnye daddy mng jugak. Eh? Ade kene mngene x? Hihi... rezeki la tu.. selain dr cek tu dpt gift card bonuslink gn 3000 point, touch n go rm10 refill,tumbler shell, kupon shell rm20 dan juge pen dgn flash light. Gitewww..huhu...

Nway,congratss daddy! Bolehla gune tuk ape yg patut...Alhamdulillah...saje nk kongsi nikmat Allah ni..hehe..tu pn kecoh. Daaa~~

Thursday, August 22, 2013

Aisy at 22 Months


Salam...

Haih...xsempatla mummy nak bebel byk2...meh mummy update skit2 je pasal Aisy eh...

-Berat Aisy skang same je still 10kilo..tinggi mummy xukur plak.
-Suke sangat tengok upin ipin episod "tangkap dia" tu..suker tgk frog tu lompat kot.. cakap "fwog2.." sambil wat action lompat. Biler nak tengok cakap "nak upin ipin! nak upin ipin!" kacau je mummy nak men cc..hihi
-Suker dengki mummy nak makan. cakap "tak sini! tak sini!" sambil tunjuk jari suh letak balik kek mummy tgh makan. sibuk suh tepuk bontot die..
-Semalam mummy perasan perangai baru. Biler die marah ke xnak ke die cakap "no! no! no!" sambil goyang2 jari telunjuk die.hamboi...saper ajar ni...selalu cakap "nanak nanak" je...
-Aisy dah boleh dah tunjuk,sebut and wat bunyi binatang2 dalam buku die...mummy paling suke die cakap "nana" (banana) ngan rabbit...tiut ngat rase..haha...
-tapi malas sangat nak belajr Alif Ba Ta,ABC tu.. Agaknyer buku yg mummy pkai tu xseswai kot..nantila mummy cari buku lain.Alif Ba Ta mummy pkai flash card je.
-mummy suke suh die bace doa dulu sebelum minum susu.tengah nangis2 pun mummy suh bace. terus tadah tangan bace sambil nangis.haha...dapat susu diam.
-dah pndai nyanyi dah skang...
-suker ikut daddy solat.sibuk amik air smyg jugak.org sujud die menerap.pastu bile tahiyat due2 belah jari telunjuk angkat.haha...
-Aisy ni manje sgt orgnyer. org tu selambe je die peluk2 duduk ats ribe org tu. ngan maklong siap suap nasi,kongsi ribe gn cousin die,maklong mandikan..haih..tmbh sorg lagi anak maklong.. haha..tapi kalau baru je jumper die malu2 skit..pastu malas nak bukak mulut..'baik' sgt....

hmmm...okla tu kot...xlarat nak pk dah..haha..pemalas tol mummy ni. ok,jom tepek gmbr Aisy...daa~

main bunge api ngan daddy mase puase aritu...

suker makan durian...nyam...tebal tol isi durian belakang umah atok ni

semayang ngan daddy malam raye...huhu
tgk upinipin ngan cousin yang mude 4hari je dari die.huhu
sebok nak ngendeng ngan maklong jugak.nasib aqeef x kedekut tau...
camni pun leh tido...haha

Monday, August 12, 2013

Cerita Raya 2013

Salam...

Alhamdulillah..smlm dalam 8.15 pm smpai shah alam. Gerak dari chini kul 3.15pm camtu. 5 jam gakla... biase 3 jam je.hehe.. smlm jem pas tol bentong smpai bukit tinggi. Lepas tu ok dah... and jem kt stesen2 minyak. Stesen minyak kt chini pn penuh.Orang berjalan raye kot.... smpai shah alam singgah pkns dulu tapau satay kajang. Mood raye lagi la katekan...haha.. smpai rumah tengok rumah sumer ok..alhamdulillah.. risau gak jadi ape2. Tapi pokok kesum ku kelayuan xcukup air..ikan 3 ekor pn still hidup. Terus siram pkk and bg ikan makan. Oh,arini i cuti kene jg aisy. Esok daddy plak. Pengasuh cuti smpai esk kekdahnyer...huhu...abis cuti ai..

Raye kali ni kitorang raye kt bukit mendi dulu. Sejak mak mentua dah xde ni kitorangla kene masak..nasib baik kakak daddy balik jugak walaupun patutnyer turn husband. Kitorang wat ketupat palas. Walaupun xpernah buat pn sebelum ni. Teringin punyer pasal kite hentam sajela. Tpon atok chini camne nak masak pulut tu. Daun pusing ramai2.mcm2 bentuk ade. Mummy still igt camne nak buat. Tp asik terkoyak je pas isi pulut..haha..tp biler dah rebus ok je xla lembik... n sedap gak ketupat tu. Lemak manis gitu. Ntah brp biji mummy letak santan.haha....

Daddy dah rebus nasi impit pkai kayu api lagi tu..sbb xjumpe dapur gas yang satu besar tu. Nasib mase nak rebus ketupat tu mummy jumpe dapurnye. Diorg xcarila tu... pastu masak rendang. Mummy xterlibat sgt hal ni. Nyibuk skit2 je. Aisy jap2 ajak g depan.hehe.. diorg Masak ikut buku resipi. Hasilnyer sedap gak. Gigih mummy cari daun kunyit gn daun limau purut dalam gelap tu. Sebab mummy bace klu xde  due tu xbest. Pastu mummy wt gulai ayam jugak. Sbb embah dah sembelih ayam blkg umah 2 ekor. Tp liatla skit ayam tu..dh tue kot..lebih ayam tu wat soto tuk makan malam tu. Makan gn sup tulang. Nyammmm.....

Raye 1st tu mummy gn aisy dok rumah je.org lain pgla jugak masjid gn kubur. Mummy malas nk bwk aisy g tmpt2 tu. Lame kitorg tunggu kt rumah. Smpt mummy sapu sampah n hidang mknn kt depan. Biler diorg balik kitorg bersalam2an pastu layan org yang datang. Ramai jugak taun ni. Seingat mummy 2tahun lepas ade 2-3 org je budak dtg. Mummy dh letak siap2 gelas byk2 kt depan. Pastu mkn pakai pinggan polistrin je. Jauh tu dapur nak ulang alik. Umah daddy ni jenis memanjang kebelakang..kiki

Pastu raya ke2 baru balik chini. Mummy angan2 nk balik kul 7 pg. Tapi daddy ajak sarapan la pulak.cian aisy kene kejut awal mandi.pas pkai baju die tdo balik.haha...last2 dalam kul 10 br gerak. Smpai chini org dh siap2 nak g smyg jumaat. Mummy mintak nak makan laksa. Mummy dah beli ikan dah. Pas masak laksa baru bleh jalan raye.jalan rumah2 jiran je..tu pn sempat 3 rumah je.cian tau.... sebelum jalan raye tu rmai gak org datang. Tu yg lmbt skit br bleh g jalan. Tupun mase tgh jalan raye ade org datang.tp kitorg tggl je suh atok gn makngah je layan.hehe..xbek btol.

Kali ni raye ke2 sumer adik  beradik ade. Penuh rumah.seronok....anak2 buah dah 12 org.tapi xcukup lg 3 org. Dok n9 xnak balik. Haih... raye ke3 kitorg jalan rmai2. Dapat 2 rumah je tpnyer..sbb rumah 1st tu tunngu satay masak lame sgt.hihi..dap satay die..rumah tu mmg tiap2 tahun wat satay. Die upah kt org lapah n cucuk 40ekor ayam.dpt 4000 lebih satay. Puas ati.huhu...kt chini smpai raye ke5 pn ade tetamu lagi.xputus2. Kitorg kt dapur ni pas masak,masak. Asyik abis je.huahua...

Oklah,sempena bulan yg mulia ni nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin...

Monday, August 5, 2013

28 ramadhan: Balik Kampung

Salam...

Bersiaran diatas jalan raye.traffic lancar. Surau je xlancar. Kuar surau tadi dah kul 7.05. Ramai lg yg tgh beratur amik wudhu`. Ade lg x subuh gaknyer. Haha...
Mummy lum siap shopping lagi.xcukup satu tudung.Aisy pun cukup2 je. 1 baju kurung,satu peplum,satu jeans and t-shirt. Smpai raye ke3 je. Pkai smpai petang.jangan kotorkan.huahua... Tahun ni merate dah pergi. Tapi xcukup gak barang. Mummy lemhik. Jalan skit dah penat. Adekah kerane dah kurang 5 kilo puase ni?? Oh,saje je kasi bold skit.ngeh3...haha...

Malam tadi baru pack barang. Baru masuk duit dalam sampul. Mcm2 sampul tahun ni. Senang nak asingkan value. Lain design lain isinyer. Organized katenyer. Hewhewhew..haha...baju raye pun dah susun ikut hari. Cukup 3 hari.  Eceh.hehe..

Ok dah,jom tgk gmbr. Bye....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...