Thursday, October 18, 2018

Kos renovate rumah

3 corat-coret
Assalamualaikum...

Hola.. Kiter bersiaran lagi. Kalini nak citer pasal kisah renovate rumah yang dah lame siap tu. Kah3.. Aci la kan...
Kitorang reno rumah ni tahun lepas. 2017. Rasenyer nak dekat2 puasa kot. Kira sepanjang puasa tu org tgh reno la.Kitorang buat sikit2 sebab kitorang dok rumah tu time renovation. Kire klu diorg wt keje kt bawah kitorang pkai tingkat atas je. Tingkat atas xde buat ape sangat. So kalau diorang buat kat bilik no.2 kitorang tdo kt bilik no.1 vice versa.

Kitorang xde banyak sangat pun duit nak reno rumah ni. Eh sebenarnyer memang xde duit pun.hahaha.. rumah ni kitorang beli mase baru2 jugakla kawin..duit kwsp pun xberape nak ade lagi. MIL la suruh beli rumah. Kitorang pun carila rumah murah2…

Pinjam duit mil 10k. rumah ni 160k gitu. Cari rumah basic yang xde reno lagi je. Sebab ade jumpe yang dah reno tapi xkenan cara die reno tu. Pastu pas 6 tahun baru la rase nak refinance rumah ni. Gaji pun dah kukuh sikitla nak bayar lebih sikit kat bank kan. Hutang bank ade dalam 130k lagi. Kitorang pinjam dalam 260k. monthly dalam 1300 gitu bayar bank. Dapatla cash 100k. 50k wat reno, 50k beli keter. Astaghfirullah. Huhu…Xperla..keperluan tu. Anak ramai..ahaks

So kitorang pun cari la kontraktor kt facebook. Dapatla contact 2,3 orang. Pastu mintak quotation. Ni antara quotation yang diorang bagi.


Quote 1. Kitorang amik yang ni




Quote 2 : ni detail tapi rase mahal plak kalau tolak itu ini. Tapi endingnyer rase lebih kurang je kot. Huhu

Tapi kitorang ade tukar2 sikit la.
Asalnyer nak buat balkoni besar tingkat atas. Bolehla letak mesin basuh,sidai baju,tanam pokok atas tu. Tapi macam xcukup bajet plak. Xpelah, lain kali la kalau ade rezeki.

Pastu tuk tile kitorang pakai tile sendiri je sebab aku keje company tile kan. Keje 5 tahun boleh claim free tile dalam 3k. tapi xde pun die tolak 3k dari quotation tu. Sebab die bajet tile dalam 1k lebih je.

Tile murah2 je die cakap. Xpela..sis nak pakai tile niro,kualiti terbaik. Kahhh! Promote sikit. Hahaha

Lame jugak diorang siapkan rumah ni. Nyesal jugakla amik kontraktor ni. Sebab die xde transport rupenyer. Pekerja pun xtetap.

Dengan die eksiden moto injured kaki lagi. Macam2..dalam 2 bulan gitu la kot baru siap. Raye pun rumah xsiap lagi. Hua2.. xpela, janji siap.

So kat bawah ni hasilnyer. Jadilah kan..alhamdulillah…gambar sebelum xde sangat..gambar tengah buat pun bolehla ek…



Tandas. Tukar tile, tukar tandas, sinki, shower.



Ruang tamu tu asalnyer tingkap 2pintu. Pintu pun yg pintu 1 setengah tu. Konon wat sliding door kasi cerah sikit. Sekali terbuat cermin yg gelap tu pulak. Adoi..


Porch ni tukar pagar letrik je, pasang awning ngan tile kan die.


Dahsyatnyer dapur sebelum tu. Huhu.. Xtau dah nak sental camne lantai tu. Last2 kitorang tampal vinyl je sendiri. Beli kt floor depot. Murah...

Okla, itu aje. Moge boleh menjadi panduan. Tq sudi bacer.. ๐Ÿ˜˜

Tuesday, October 16, 2018

Hasil Shopping di Vietnam

2 corat-coret
Assalamualaikum...

Walaupun bukan aku yang shopping nyer nak jugak citer. Hahaha.. Sebab aku nak suruh husband shopping ritu kemain google nak beli ape. Nway, alkisahnyer time cuti merderka haritu, company husband ade company trip ke Vietnam. Best tol compaby diorang ni. Tiap tahun trip obersi. Tapi tula, Diorang je pegi xleh bawak family ๐Ÿ™„ 3hari 2malam.




Ni diorang punyer tentatif. Kotla boleh jadi rujukan sesiape nak g Vietnam tu.

Ingatkan nak suruh shopping kat Ben Tanh market tu. Tapi husband kate kt situ xde ape pun. Die beli kain cotton pasang je. 3pasang rm30 satu. Daku xsuruh beli pun ni. Sebab malas nak hanta jahit. Haha..tapi diorang sekejap je kat sini sebab jem die cakap. Vietnam pun merdeka jugak rupenyer haritu.



So malam tu pas dinner diorang sewa teksi ke apetah pegi bandar die. Balik tu diorang jalan kaki je. Beli kat kedai tepi2 jalan je die cakap kt bandar ho chi minh tu. So kat bawah ni antara hasil tangkapan.


Tudung ariani ngan nealofar. Ariani la banyaknyer. Aku pesan siap2 dah jangan beli duck. Seganla nak pkai mahal sangat ๐Ÿ˜† dapat rm17 sehelai tudung ni. Not bad kualiti kain die. Macam lebih kurang kt butik ariani je. Nealofar tu xsure sebab xpnah beli. Tapi ok jugak aku rase. Bukan jenis kain satin yg kt sini jual rm10 selai tu.


Pastu telekung siti khadijah ni sebenarnya aku suruh cari telekung travel. Tuk aku, adraa ngan aisy. Tapi xjumpe. Ni je banyak jual. Rm45 je sepasang. Rugi plak rase die beli 2 je. Satu bagi adik tinggalla satu. Padahal aku pesan dah beli 3.huhu..best sangat telekung ni. Kain cotton. Elok..

Biase orang g sane beli kain lace kan. Tapi aku survey2 harge dalam rm50 semeter gitu. So aku cakap xpayahla beli. Macam mahal je. Kah3.. Dasar cheapskate.

Itu jelah die beli tuk aku. Tuk diri die, die beli jam, seluar ngan apetah. Macam xmurah sgt je aku dengar. Kalau tanye aku memang xbagi beli dah tu ๐Ÿ˜†

Oklah, itu je nk citer. Kot boleh jadi panduan harge kt sane. Bye... Tq for reading.. ๐Ÿ˜˜

Thursday, October 11, 2018

Tanda2 hamil anak lelaki

2 corat-coret
Wah gitu tajuk...Salam korang...daku ni since gdm kene scan sebulan sekali kat kk tu. Tapi doc xde pun nak tenggokkan boy ke girl.
ramai lagi doc cakap...die scan sendiri pastu tunjuk kt daku fetal heart pastu dah.huhu..

 pastu daku pun book la gender scan kt Sonovision Klana Jaya tu.
memang khas nak tengok gender. tapi die buat 2d growth sekali pulak. patut 30 je. dah sekali 2d growth jadi 50. baik sis buat 3d 4d tu baru 70. tapi xpela..sis halalkan. eh. hahaha..

tapi memang best la die scan. dah habis check growth sumer die cakap 'ok..jom tengok gender die'.
'hmmm... ade birddd' hahaha..jelasnyer la. boy ni memangla. memang xsorok2. dulu time adree ngan adraa dalam perut selalu nampak je sorang boy.
sorang lagi asyikla xpasti. time Aisy dulu sampai dah bersalin xsure btol ke girl.hahaha..

 Nampak x? 

Nway, daku gugel2la tanda hamil baby boy ngan girl tu. Banyak la jugak yang mengena. korang camne?

1.Ibu yang sedang mengandung mengalami degupan jantung kurang dari 140 beat/minit.
-yang ni xsure la..tp selalu normal je bp

2.Bahagian perut ibu mengandung akan lebih menonjol atau tajam ke hadapan.
-ini betol. hasben pun tegur kenape tajam sangat perut tu.hahaha

3.Perut ibu hamil pada bahagian bawah akan kelihatan membesar.
-sekarang nampak gitu pulak.ke sebab baby dh turun?

4.Kulit ibu akan sedikit gelap, kusam. Malah ada juga sebilangannya ditumbuhi jerawat-jerawat kecil.
Tapi ia akan hilang selepas bersalin. Jangan risau!
-gelap dan kusam xsure la. tapi daku memang xcerah orangnyer. tapi jerawat xde sejak pakai st ives green tea tu.
best sangat wei scrub tu.xkasar sangat x halus sangat. licin rase muke. eh iklan scrub pulak.haha

5.Tidak mengalami morning sickness. Tapi mungkin ada cuma tidak berat.
-betoi2. kalini boleh kire berapa kali muntah. 3x je kot. peknen 2x sebelum ni xterkira rasenyer.haha

6.Ibu lebih menggemari makanan masin dan protein seperti keju dan daging.
-daging suke sebab boleh tambah darah. keju klu kt pizza tu sukerla

7.Kulit ibu akan kelihatan kering.
-memang kering sangat2. sebab tu xkeluar jerawat kot. hmmm?

8.Wajah lebih berseri-seri
-xberani kate

9.Rambut lebih lebat dan berkilat sepanjang kehamilan
-iyer..suke sangat rambut sekarang.

10.Hidung kelihatan lebih kembang
-ntah ek? ade beza eh?

11.Payudara kanan lebih besar dari kiri
-x perasan...

12.Sakit kepala sering menyerang ibu mengandung
-macam xde sangat kot...

13.Bayi lebih suka pergi ke arah sebelah kanan dalam perut ibu.
-betol

14.Garisan hitam pada perut ibu dari bawah ke atas nampak gelap dan tak putus.
-betol

15. Dari ciri gerakan bayi dalam kandungan, ada yang meramalkan bahawa gerakan bayi dalam kandungan yang tidak terjangka
adalah lebihcenderung kepada pembawaan anak perempuan. Sebaliknya, ritma yang teratur lebih dikaitkan dengan kehamilan
anak lelaki.
-camno tu?

16. Selain itu, ada juga teori yang mengatakan detak jantung yang kurang dari 150/minit merupakan indikator bahawa bayi
yang dikandung adalah lelaki.
-betol

Apepun xkisahla boy ke girl, janji sihat. tapi mmy dah beli sumer barang boy tau.. keluar girl nasib awakla baby....


 

tHe LifE i'M liVing iN Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez