Friday, September 14, 2018

3rd Pregnancy: GDM On Diet Control

Salam...

Hai uols.. Harini nak citer pasal my 3rd Pregnancy ni.. Esok dah masuk 32weeks dah pun. Hua3... #3rdpregnancy #4thbaby katenyer... Alhamdulillah...

Actually pregnancy kalini macam seprais la jugak. Sebab xplan pun.. Memang teringin nak baby sorang lagi. Tapi ingat nanti2la tahun 2020 ke. Lega sikit twin dah sekolah. Sekali balik dari Thailand, Penang aritu xpeod2 dah. Lambat 4 hari time lunch ajak ofismate gi farmasi jap beli upt. Balik lunch g tandas terus test. Omg... Double line tanpe ragu2 sis. ๐Ÿคฃ amik pic anta kat husband die tanye "siape punyer tu?" rolling eyes sungguh. Rasenyer die sengaje la. . Grrr.. Pasni xnak caye dah.


Sepraisss


Saye nak jadi kakak dah... #adraa

Nway pregnancy kalini Alhamdulillah xde mabuk2 pun. Angin pun sikit2 je kalau lambat makan. Rasenyer sepanjang ngandung ni muntah 2x je. Allah... Xpenah lagi peknen xmabuk gini. Dulu time aisy lame gak mabuk. Time twin lagi la... Sumer benda masuk keluar balik. Betolla gaknyer beza mengandung boy ngan girl ni. Xmabuk, perut pun kemain lonjong. Scan gender pun nampak boy InsyaAllah.. Kalau salah nasibla.. Habis sumer barang boy mmy beli ni. Hahaha


Spot the bird. Kah!

Gaknyer sebab sumer benda boleh je makan makenyer time kene check mgtt sangkut. Hua3... Awai lagi dah sangkut. Kakak yang no. 3 tu pun 3x peknen sumer kene gdm. Arwah mak pun ade kencing manis. Mungkin tu penyumbang jugakla kot.. Ahaks.. Xnak ngaku salah sendiri ๐Ÿ˜‚

Masalah ade gdm ni satu jela.. 2minggu sekali kene pegi wat ujian bsp. Alaa.. Yang cucuk jari tu. Pastu esoknyer kene gi klinik jumpa doc tuk review. Pastikan bacaan cantik. Kalau x kene repeat weakly... Pastu kalau 3x sangkut kene cucuk insulin plak. Adoi.. Xmau2... Kalau dah kene cucuk insulin ni 38weeks dah kene serah diri. Kalau on diet control 40weeks kene serah diri. Daku wat ujian bsp sendiri je.. Beli mesin tu kat caring pharmacy. Kalau x penatla kene ulang g klinik cek darah 4x sehari. Kul 8, kul 10, kul 12, kul 8pm.
2jam sebelum amik darah kene puasa. So far daku dah sangkut 2x. Sekali mase mule2 time
lum g ceramah dietician. 2nd time mase balik kampung malam tu makan manggis. Kah! Seminggu pastu kena repeat bsp. Nasib result ok repeat 2weeks lagi pulak. Legaaa...


My tools.. Beli kat caring harge dalam 117 percuma 60 strip gitu. Jarum ngan kapas murah je. Test strip ni la mahal sikit kalau habis. Mujur yang ni free banyak.


Moger terus cemerlang

Nway, since kene gdm ni risau lebih sikitla... Tiap kali terjage dari tidur mesti nak rase baby gerak. Pastu ade gak risiko baby keluar awal. Risiko baby besar. Adoi.. Harap2 ok jela sumer... Amin.. Harap2 bersalin kalini dipermudahkan semua. Last la kot kalini. Xlarat dah sis ulang klinik hospital. Time pregnant twin dulu ade masalah heart murmur during pregnancy tu. Walau xserius tapi still la kene chop high risk. Pas bersalin kene stay lebih sehari dari orang biase tuk pastikan x collapse. Kalini Alhamdulillah sumer doc yang dengar xde dengar dah bunyi abnormal. Echo result pun ok.




Persiapan barang baby. Senang sikit kalini. Klik2 je kt shopee. Ade lg lum beli. Nanti dalam pantang kite Klik2 lagi.

Satu lagi masalah hb bawah 11. Asikla 10.8. Dari kene makan sebijik iron, sebijik obimin, naik jadi 2bijik iron. Sekarang kene 2bijik iron 2bijik obimin. Iberet pun dah try same jugak 10.8. Dah kenape sumer same je. Haha.. Harap next time ni lebihla 11. Jenuh dah makan ubat ni. Sendawa pun bau ubat.

Oklah, takat ni je dulu. Doakan sis dipermudahkan bersalin kalini. Moge mommy and baby sihat n selamat, kurang sakitnyer, moge mmy kuat, sabar n tabah, n moge dapat bersalin normal. Amin3...


Last but not least, tepek sikitla pic family kami yang bakal berkembang ni ❤️

Wednesday, September 12, 2018

Goodies Mak2 GBSB Family Fun Day 2018

Salam...

Tiap kali family day geng gojes ni mesti meriah dengan macam2 hadiah. Ingat kalini xperlulah goodies tuk mak2. Tapi tetap jugak ramai kawan2 yang nak sponsor hadiah. Tq sangat korang... ๐Ÿ˜˜

Nway, meh nak citer sikit2 ape ade dalam beg tu.


Ni sumer yang ade dalam goodies bag tu. Banyak kan....


Ok.. 1st sekali beg. Beg ni di sponsor oleh ig @letsfunbag_. Comel kan beg ni.. Dahla besar and tahan lasak. Macam2 boleh isi dalam tu.


2nd is Crunchy Sweet Popcorn. Sedap popcorn ni.. Sekejapan je habis. 

More info:
Popcorn bucket serendah RM1.20 utk bucket saiz kecik dan sehingga RM2.50 utk bucket saiz sederhana (bergantung pada kuantiti) harga yg ditawarkan termasuk tq sticker.
.
Jenis popcorn mushroom bulat2 berperisa caramel. Sedap2 not so sweet n salty .
.
Lokasi di Lorong Haji Said, Batu 7, Jalan Kebun. Beroperasi di rumah (homebase).
.
Juga ada perkhidmatan popcorn booth corner (masak live di event) dan popcorn bundle (borong secara kilo) .
.
Hubungi di talian
.
www.wasap.my/60182020086
www.wasap.my/60163685367
Ig : . @crunchysweetpopcorn



Yang ni pulak pin poney by Nurul Nabilah CrafterHa'Na.

FB : https://www.facebook.com/nurul.bella.1671

Menerima tempahan produk hasil kraftangan seperti keychain,brooch,gelang, fridge magnet dll..

Boleh dijadikan gift pelbagai majlis, seperti kahwin,hari jadi, akikah, utk dijadikan kenangan..

Contact : 01126216226


Seterusnya Cheezas Cheese Powder. Haa.. Yang ni tuk buat sos cheese. Selain tu boleh dijadikan perapan jugak. Menu lain try tengok kt bawah ni eh...

FB : Cheezas Cheese Powder - HQ
Contact No : https://api.whatsapp.com/send?phone=60135882045
Website : www.cheezas.com


Yang ni pulak daging salai.. Eh yang ni xde dalam goodies beg tau. Tapi kawan dah tolong masakkan tuk kitorg sumer rase mase potluck. Sedap.. Lembut je dagingnyer.

Boleh dapatkan di:
Fb: Smoka - Salai Hous
- Harga - RM20
- Berat 250g
- Daging ni sudah masak cuma difrozenkan
- Mempromosikan kempen eat clean and healthy
- Mudah dan cepat dimasak
Menggunakan teknik salai tradisional
- Menjimatkan masa menyiapkan hidangan
- Muhamad Husnul Azam Ahmad Mughni
Pegawai Pemasaran
019 - 6014 371

Oklah, itu je takat ni. Yang lain2 tu kalau rajin sis share lagi eh.. Tq sangat kt sponsors and kawan2 yang bagi hadiah2 tu.. Comel2 sgt sumer... I lap u... ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜

Meringue Cookies by Era Clara

Salam..

Hai korang.. Mase GBSB Family Fun Day 2018 baru ni sis dapat lucky draw meringue cookies by chef era clara tau. Omg... Kalau tengok ig die geramnyer... Macam2 jenis meringue ade. Comel2 sangat! Siap yang warne warni tu macam unicorn. Yang choc chip tu lagi la wat terliur. Pastu ade plak perisa durian.. Omg...


Macam2 jenis ader

Sis dapat perisa baru tau... Bubble Rice Crunchy name die. Sedap.. Bile makan tu rangup je mule2. Pastu cair dalam mulut. Pastu ade plak tertinggal bubble rice crunchy2 dalam mulut. Rase masam2 manis yang ni. Nyam.. Sedap sangat... Kalau dilayan mau semalam habis terus sebekas.


Sis dapat yang ni la.. Sedapppp. Yang lain tu mesti lagi sedap kan.. Omg.. Teringin nak rase yang choc tu


Haaa yang ni yang choc

sebekas ni RM12 je tau. 2 bekas dapat RM20. Murah je kan.. Kalau nk pack kecik2 wat goodies pun sesuai sangat. Xpun bagi je sebekas camni.



Comelkannnn ๐Ÿ˜

Nway, korang kalau berminat boleh ke ig : era_clara atau search di FB Era_Clara or boleh terus whatsapp Chef Era : 018-2123124.

Tq era bg kitorg rase meringue yang sedap ni... ๐Ÿ˜˜

Bawak anak2 ke Farm In The City, Sri Kembangan 2018

Salam...

Alhamdulillah.. Semalam 10.9 kami dapat sponsor masuk farm in the city percuma.. Yea! Tq yana tolong arrange. So harini nak cerita best ke x fitc ni.


Pic wajib

Kitorang sampai fitc dalam kul 11 gitu kot. Senang je nak cari tempat ni. Ikut je waze.
Tempat ni kecik je sebenarnya, tapi sebab kebanyakan haiwan boleh pegang2, boleh bagi makan so dalam 2jam jugak kami kat dalam tu. Anak2 seronokla dapat bagi makan binatang. Selalu tengok dalam tv dalam buku je kan...


Pony ride shedule

Ini jadual aktiviti dalam tu. bolehla plan mase siap2

Kt pintu masuk fitc ni ade jual makanan binatang. Bolehla beli sebaldi nak bagi makan kang. Tempat ni stroller and wheelchair friendly tau.. Semua laluan bertangga ade laluan tuk stroller jugak. Tapi rasenyer budak2 ni xduduk
sangat pun dalam stroller tu. Sebab sibuk nak berinteraksi ngan binatang2 dalam tu. Tapi oklah jadi tempat letak bag. Hahaha..
 
token untuk naik pony or beli makanan haiwan boleh beli kt mesin ni. beli rm1 tuk 1 token je pun boleh.
 
ni mesin beli makanan ikan

ni pulak harge tuk naik pony 1 round...


Makanan haiwan boleh beli kt pintu masuk

Tempat duduk pun banyak kt dalam tu. So makyong nak masuk 8 bulan ni bolehla rehat2 kejap. Pastu xde rase penat sangat pun.. Sebab banyak berenti kan.

Kat dalam banyak jugak cafe2 boleh beli makanan n minuman. Bawakla air siap2 takut dahaga. Tapi budak2 ni ok je xrase letih sangat. Sekali sekale je mintak air. Sebelum masuk dah makan dulu siap2. Makyong la yg banyak minum air ๐Ÿ˜‚

Binatang dalam ni banyak yang friendly2 tau.. Yang terlebih friendly pun ade. Haha... So far budak2 seronok sangat.. Sebelum tido pun sibuk lagi cerita tadi tengok binatang ape. Recommended sangat bawak anak2 datang sini tuk diorang belajar and beranikan diri pegang binatang2 dalam ni.


Alpaca yang comel


Giant turtle


Jinak monyet cute ni. Gerammm


Pony plg kerap diorang bg makan

Adree dapat naik pony.. Yea! Adraa xnak. Takut die.

Kat bawah ni more info pasal fitc eh...oklah, itu aje takat ni...bye... tq fitc...

Operating Hours:
Weekdays: 10:00am-6:00pm
Weekends: 09:30am-6:00pm
Closed on every Tuesday,
excluding Public holiday & school holiday.

Our Address:
Lot 40187-40188, Jalan Prima Tropika Barat,
Bandar Putra Permai, Seri Kembangan.
Tel: 03-89412099/3099
Normal Entrance Rates:
Adult: RM58
Children/Senior Citizen: RM48
MYKAD Discount:
Adult: RM39
Children/Senior Citizen: RM32
Note: All rates effective 1/Feb/2018
* Child ticket is below 11 years old
** Child below 90cm in height is FOC.
*** Senior Citizen (above 60 years old)
 
Family Package (MyKad Promotion) – RM132 nett
– 2 Adults + 2 Children Entrance Tickets
– 2 units of Farm In The City souvenirs
– 2 boxes of Animal Feed
– 2 pieces of “Buy 1 Adult Free 1 Child” KL Tower Mini Zoo Vouchers
– 2 Certificates of Attendance for 2 Children
– Special Edition Reusable Bag
– RM 5.00 Discount Voucher for RM30.00 purchase at Happy Farm Souvenir Shop
– RM 10.00 Food Discount Voucher for Kampung Style Restaurant’s Family Set Meals

Monday, August 13, 2018

Mossy Forest, Cameron Highland 2018

Salam...

Sementare fresh lagi dalam ingatan ni meh nak citer pengalaman pegi mossy forest a.k.a hutan lumut cameron ni. Teringin lame dah nak pegi sini sebab nampak cantik sangat dalam gambar. Feeling2 hutan twilight gitu. Tapi sebelum ni ingatkan susah nak pegi situ. Kene apply lesen and tour guide ke ape. Rupenyer xpayah pun kamurang....

Nak g situ kitorang waze je mossy forest. Sampai atas die tunjuk jalan. Kt puncak tu pun ade line tau... Tahniah webe unifi. Jalan nk g situ same jalan masuk nak ke boh tea plantation tempat org makan2 kt ladang teh tu. Cumer nanti kt tengah2 tu, boh belok kanan, mossy belok kiri. Naik atas bukit pakai kereta.

Boleh tahan mencabar jalan naik tu. Kecik je jalannyer. Klu ade kereta dr depan kene ketepi sikit. Hati2.. Nasib time pegi tu xhujan. Curam boleh tahan jugak. Err wish kitorg tu larat je naik. Nampak myvi pun ade naik. Kereta sedan pun ade. Pastu banyak gak macam pajero yang bawak tourist2 naik atas tu. Yang tu kene sewa kot..
Mendaki naik kereta tu dalam 6km gitu kot... Terus smpai puncak. Banyak parking kt atas tu.

Kat atas tu sejuk amat.. Silerla bawak sweater. Pastu ade sediakan tangga nak masuk dalam
hutan tu. So amik gambar kt sepanjang tangga tu la. Tangga die selesa xlicin n x jauh sangat. Makyong 6 bulan ni larat je naik. Pastu kt betol2
puncak tu ade 1 menara. Boleh naik atas tu amik2 gambar. Limit sekali naik 8org je. Tapi makyong gayat xnaik. Kah3.

Nway, tempat ni masuk free je tau. Xde kene bayar ape2 pun. Cantik sgt pokok2nyer.. Still banyak lumut2nyer. Tapi xlehla keluar pagar pijak2 lumut tu. Kang mati. Dah puas amik2 gambar kitorang pun turun.. Perjalanan turun xseseram naik tadi. Maybe gak sebab ade kereta kt depan. Mase naik tadi kene hon2 sikit kt selekoh tau.. Takut ade kereta turun dari depan laju xperasan.

Oklah, itu je. Jom tengok gambar..tolong jangan muntah. Bye...









LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...