Monday, December 10, 2018

Pengalaman melahirkan Atheef Aydan di hospital shah alam

1 corat-coret
Assalamualaikum w.b.t.

Xtahan plak tengok orang lain dh tulis blog, mehla kite siapkan. Nway, due baby ni 11.11.2018. Sedap kan.. Tapi mmy xberani nak tunggu sampai tarikh tu. Sebab mmy dah dapat surat dari hospital klang suruh datang check in 10hb tuk induce sebab mmy gdm on diet control. Induce tu mmy ok lagi.. Tapi hospital klang tu xnak.. Dah pernah bersalin kt situ sekali mase twin. Alahai facility die, dengan xde air panasnyer, labour room pun husband xleh masuk. nurse2 die pun xbest wlu ade yg ok. Hospital baru belum siap lagi, tengah masuk barang lagi diorang kate. Target kalini nak bersalin hospital shah alam. Diorg cakap kalau dh sakit nak bersalin diorang terima je. Sebab nak bersalin awal mmy rajinla wat exercise squat2. Pastu makan nenas. Sedapnyer nenas.. Dah 9 bulan xmakan kan. Siap melecet bibir sis. tajam gaknyer πŸ˜…

29.10.2018-Isnin
Mmy still pegi keje lagi harini. Bos ajak meeting sebab jumaat lepas mmy mc. Bos tanye ok x? Mmy jwb macam x ok je.. Minggu depan saye cuti dah kot.. Xlarat dahla. Haha.. Pas meeting terus completekan handover docs mane yang belum tu. Pasni boleh bersalin dengan aman. Rase berat sangat dah perut ni. Braxton hicks makin kerap. Kawan2 ofis pun dah seram2 daku datang keje lagi. Takutla tu kene hanta g hospital πŸ˜‚

1.11.2018-Khamis
Mmy mc dari selasa lagi dah..lega jumpa klinik yang ade doc yang memahami. Die cakap kalau xlarat datang je amik mc. Nak sehari ke 2?ha gitu... Sejak isnin tu dah makin kerap rase baby mengeras. Tapi harini dari siang sampai ke malam rase contraction. Tapi mild je. Sampai ke subuh. Ingat ye dah baby nak keluar. Elok pas subuh stop dah pulak contraction. Hampa lg.. Haha..

2.11.2018-Jumaat
Kul 3 pagi terjaga nak kencing, perut pun rase mengeras kuat sikit. Pas kencing tu tengok dalam mangkuk tandas ade mcm darah seketul gitu. Dalam hati yes.. Dah ade tanda. Kejut laki suruh get ready nak gi hospital. Kotla tibe2 rase contraction kuat tu datang cepat. Pas die dh siap mandi kitorang turun bawah. Adraa pun dah terjage nak ikut. Mujur ade moksu dah tdo kat rumah ni since isnin. Risau nk bsalin kul 3 pagi xde orang jage budak2. Bile dah turun tu rase macam boleh tahan lagi je. Tunggu la siang sikit baru gi hospital. Hudband sambung tdo kt sofa. Kul 6 kejut aisy mandi. Kul 7 hanta aisy pegi sekolah, twin hanta kat pengasuh.


Tdo balik sebelum g hospital. Kumpul tenage nak tunggu 24jam lg πŸ˜‚

Pastu kami pun bertolak ke hospital shah alam. Ingat nak singgah breakfast dulu tapi sakit perut rase nak berak pulak. Xsinggah pun beli nasik lemak ke kuih ke. Sampai2 hospital, pegi tingkat 3. Guard tu suruh tinggalkan sumer barang. Boleh bawak kain batik, henfon, air ngan makanan je. Masuk dalam nurse isikan borang. Die tanye datang kenape. Cakapla dah turun tanda n contraction. Pastu suh kencing n tukar kain batik, wat ctg. Alhamdulillah ctg cantik. Diorang bawak naik tingkat 4 area wad bersalin. Lega diorg terima bersalin situ. Huhu..


Direktori hospital shah alam


Bolehla nak makan2 dulu


Ruang menunggu apak2

Sampai wad bersalin nampakla beberapa orang tengah duduk. Xramai lagi mase ni. Ade sofa, ade kerusi besi, ade jual roti2, air2 kat tepi tu. Masuk je duit dalam tabung kalau nak beli. Pastu diorang panggil nak check bukaan. 3cm baru. Hmm bolehla. Nanti kul 3 diorang check lagi. Sementara tu tunggula kt ruang menunggu tu. Diorang suruh husband pegi register wad kat tingkat 3 tadi. Diorang xtanye pun nak wad kelas ape. Sambil layan contraction, daku asik g tandas je. Sebab daku bace kene banyakkan minum air. Pastu kene selalu kosongkan pundi kencing supaye bukaan cepat. Pastu jage breathing sebab risau ctg xcantik kalau baby stress. Mase tunggu tu bolehla keluar2 jap duduk ngan husband kat luar hilangkan boring n kumpul oxytoxcin. Kah! Husband nak g solat jumaat pun daku suruh cepat2 sikit balik takut terlepas teman daku bersalin. Haha.. Target kalini nak suh die teman. Sebelum2 ni die xdapat masuk lr. Dalam kul 4 cek bukaan lagi baru 3/4 cm gitu je. So diorang suruh naik wad dulu. Lega dapat wad kelas 2 sebab kelas 3 full. Daku cakap Eh mmg nak kelas 2 pun sebenarnya.husband pun kene pegi register balik tuk kelas 2.


Tag nak masuk lr

Naik wad ade 4 katil dalam tu. Orang depan tu baru bersalin czer. 4kg baby die. Yang sebelah die anak g6pd so kuning lame. Yang sebelah daku baru 26minggu peknen rase. Xsure admit nape. Tapi die kene cek gula kerap. Daku sakit still xkuat sangat lagi. Kul 10pm diorang ve lagi sekali. Baru 4cm katenyer. Tapi pas ve kalini keluar darah. Pastu sakit contraction makin kuat. Daku siap mandi air suam lame2 tapi macam makin xtahan. Nyesal plak jawab xnak pain killer tadi. Tadi memangla xnak. Sekarang nak. Kah2. Bersalin kalini daku sempat zohor, asar, magrib, isyak, solat taubat, solat hajat segale kt hospital πŸ˜‚. Pas mandi tu rase macam sakit sangat ni. Risau xtahan kang makin kuat. So daku slow2 jalan g kaunter nurse tanye nak ubat tahan sakit boleh x? Diorang cakap nak pethidine kene buat ve n ctg dulu. Doc tu kalau boleh xnak buat ve kerap takut baby kene infection. Ctg pun takut nk buat takut jumpe bukan2 kene czer plak. Tapi daku nak jugak sebab nak pethidine tu. Pas ve dah 5cm. Die cakap g wad bersalin terusla. Henfon xleh bawak. Tapi dah bgtau husband dah suruh tunggu kt wad bersalin.


Katil daku

Masuk lr dalam 3.30am gitu diorang pecahkan ketuban. Alhamdulillah clear. Time ni contraction nak patah pinggang dah. Asik tanye bile nk bg ubat je. Ctg xsiap lagi xleh bagi. Lame tol wat ctg kalini. Pastu ade sorang nurse ni tanye nak gas x? Ha nak2. Pastu xbagi lg jugak. Lalu nurse sorang lagi daku tanye bila nak bagi gas. Die pun bagi. Daku tanye camne nak pakai ni? Eh ingatkan awak mintak awak tau. Awak bace eh? Haha.. Sy dengar kawan cerita je, dalam hatiku. Die cakap kalau sakit je tekan n sedut. Xsakit jangan tekan. Nway, pas pecah ketuban tadi husband dah masuk. Lega husband rajin tanye. Kalau tunggu diorang panggil nak teran sangat kang baru die panggil. Daku perasan ramai xsempat husband masuk. Time contraction kuat tu husband urut2 tulang belakang tu. Satu tangan pegang besi katil, satu tangan genggam tangan husband. Sakitnyer hoii contraction.. Habis bengkok dah rase pinggang daku.

Tiap kali contraction daku tekan n sedut gas tu sikit2. Kalau terlebih tekan daku jd pening2 sikit. Siap rase mcm tangan husband ade 4 kt belakang tu.Lega la sikit sebab otak pk nak sedut gas tu. Time sedap2 sedut sambil menahan sakit tu daku regangkan peha pastu rase macam eh ade benda nak keluar la. Mase cakap tu ade nurse masuk. Cepat2 die suh tegakkan kaki. Die suh husband pegi belakang langsir dulu. Pas die godek2 kt bawah tu baru die panggil husband masuk. Bermula la proses meneran. Diorang cakap boleh bukak tudung sebab xde laki pagi ni. Ikatan rambut pun bukak. Husband tunggu belakang kepale. Angkatkan kepale daku. Dengar die cakap sikit lagi2. Nurse plak asyik suruh push je. Daku ni teran jela xtau btol ke x. Maybe xteran berie. Ingatkan xde hasil. Rupenyer kepale baby dah keluar. daku je lambat2. Husband cakap mase baby dah smpai bahu daku push lame. Mase push tu diorang ade sembur minyak. Vco gaknyer.
Bile tukang sambut tu bebel2 daku xreti push daku push kuat2 n lame2. Akhirnyer keluarla baby kul 4.40am. Alhamdulillah...nampak diorang angkat baby. lembik. baby flat diorang cakap. Allah.. laju2 diorang bawak keluar baby.Mulut xbenti doa selamatkan anakku ya allah. Dalam perjalanan tu dengar baby nangis. Allahuakbar.. Alhamdulillah3..

Pastu proses nak keluarkn uri. Daku nebes gak kot ade contraction lagi sekali. Asikla tanye uri dah keluar belum. Die godek2 bawah tu pastu rase ade benda keluar. Alhamdulillah selamat dah uri. Pastu mule la proses menjahit. 1st degree tear die cakap. Mule2 jahit tu xsakit. Lame2 tu makin sakit makin sakit. Adoi.. Sambung zikir lagi daku. Lamenyer rase. Dulu mase aisy nape xde rase lame n sakit gini. Dulu mase aisy kene epi. Lamerrr baru diorang bagi baby kt daku. Diorang cakap nak tunggu doc check dulu. Alahai daku xsabar nak tengok baby ni. Dengarla diorg kt luar cakap nor hafizah tu xtengok lagi baby die. Kebetulan pulak wad 1 ade org name norafizah jugak. Asikla dengar diorang kompius2 norafizah ke norhafizah. Adoi.. Husband cakap die dah tengok baby. Diorang suruh tengok jantina tadi. Boy. Akhirnya kul berape tah diorang bawak baby kt daku suh susukan.. Syukurlah alhamdulillah.. Selamat dah sumernyer.. dipermudahkan lah jugak rasenyer.. Sebab sume yang daku nak dapat. Nak bersalin awal, nk bersalin kt shah alam, nak husband teman,nak kelas 2,nk bersalin normal. Amboi byk permintaan. Sakit kuat pun xlame sangat. Merase daku peknen girl, twin, boy. bersalin plak vacum, czer, normal. Hospital sungai buloh, hospital klang, hospital shah alam.
Sudah cukup sudahla rasenyer ni.. Penat dah ulang alik klinik g check up. Kalau nak lagi suruh husband je peknen plak.



Atheef Aydan Bin Zainal Azmi
3.11.2018 @ 4.40am
3.55 kg
Hospital Shah Alam

Thursday, October 18, 2018

Kos renovate rumah

3 corat-coret
Assalamualaikum...

Hola.. Kiter bersiaran lagi. Kalini nak citer pasal kisah renovate rumah yang dah lame siap tu. Kah3.. Aci la kan...
Kitorang reno rumah ni tahun lepas. 2017. Rasenyer nak dekat2 puasa kot. Kira sepanjang puasa tu org tgh reno la.Kitorang buat sikit2 sebab kitorang dok rumah tu time renovation. Kire klu diorg wt keje kt bawah kitorang pkai tingkat atas je. Tingkat atas xde buat ape sangat. So kalau diorang buat kat bilik no.2 kitorang tdo kt bilik no.1 vice versa.

Kitorang xde banyak sangat pun duit nak reno rumah ni. Eh sebenarnyer memang xde duit pun.hahaha.. rumah ni kitorang beli mase baru2 jugakla kawin..duit kwsp pun xberape nak ade lagi. MIL la suruh beli rumah. Kitorang pun carila rumah murah2…

Pinjam duit mil 10k. rumah ni 160k gitu. Cari rumah basic yang xde reno lagi je. Sebab ade jumpe yang dah reno tapi xkenan cara die reno tu. Pastu pas 6 tahun baru la rase nak refinance rumah ni. Gaji pun dah kukuh sikitla nak bayar lebih sikit kat bank kan. Hutang bank ade dalam 130k lagi. Kitorang pinjam dalam 260k. monthly dalam 1300 gitu bayar bank. Dapatla cash 100k. 50k wat reno, 50k beli keter. Astaghfirullah. Huhu…Xperla..keperluan tu. Anak ramai..ahaks

So kitorang pun cari la kontraktor kt facebook. Dapatla contact 2,3 orang. Pastu mintak quotation. Ni antara quotation yang diorang bagi.


Quote 1. Kitorang amik yang ni




Quote 2 : ni detail tapi rase mahal plak kalau tolak itu ini. Tapi endingnyer rase lebih kurang je kot. Huhu

Tapi kitorang ade tukar2 sikit la.
Asalnyer nak buat balkoni besar tingkat atas. Bolehla letak mesin basuh,sidai baju,tanam pokok atas tu. Tapi macam xcukup bajet plak. Xpelah, lain kali la kalau ade rezeki.

Pastu tuk tile kitorang pakai tile sendiri je sebab aku keje company tile kan. Keje 5 tahun boleh claim free tile dalam 3k. tapi xde pun die tolak 3k dari quotation tu. Sebab die bajet tile dalam 1k lebih je.

Tile murah2 je die cakap. Xpela..sis nak pakai tile niro,kualiti terbaik. Kahhh! Promote sikit. Hahaha

Lame jugak diorang siapkan rumah ni. Nyesal jugakla amik kontraktor ni. Sebab die xde transport rupenyer. Pekerja pun xtetap.

Dengan die eksiden moto injured kaki lagi. Macam2..dalam 2 bulan gitu la kot baru siap. Raye pun rumah xsiap lagi. Hua2.. xpela, janji siap.

So kat bawah ni hasilnyer. Jadilah kan..alhamdulillah…gambar sebelum xde sangat..gambar tengah buat pun bolehla ek…



Tandas. Tukar tile, tukar tandas, sinki, shower.



Ruang tamu tu asalnyer tingkap 2pintu. Pintu pun yg pintu 1 setengah tu. Konon wat sliding door kasi cerah sikit. Sekali terbuat cermin yg gelap tu pulak. Adoi..


Porch ni tukar pagar letrik je, pasang awning ngan tile kan die.


Dahsyatnyer dapur sebelum tu. Huhu.. Xtau dah nak sental camne lantai tu. Last2 kitorang tampal vinyl je sendiri. Beli kt floor depot. Murah...

Okla, itu aje. Moge boleh menjadi panduan. Tq sudi bacer.. 😘

Tuesday, October 16, 2018

Hasil Shopping di Vietnam

2 corat-coret
Assalamualaikum...

Walaupun bukan aku yang shopping nyer nak jugak citer. Hahaha.. Sebab aku nak suruh husband shopping ritu kemain google nak beli ape. Nway, alkisahnyer time cuti merderka haritu, company husband ade company trip ke Vietnam. Best tol compaby diorang ni. Tiap tahun trip obersi. Tapi tula, Diorang je pegi xleh bawak family πŸ™„ 3hari 2malam.




Ni diorang punyer tentatif. Kotla boleh jadi rujukan sesiape nak g Vietnam tu.

Ingatkan nak suruh shopping kat Ben Tanh market tu. Tapi husband kate kt situ xde ape pun. Die beli kain cotton pasang je. 3pasang rm30 satu. Daku xsuruh beli pun ni. Sebab malas nak hanta jahit. Haha..tapi diorang sekejap je kat sini sebab jem die cakap. Vietnam pun merdeka jugak rupenyer haritu.



So malam tu pas dinner diorang sewa teksi ke apetah pegi bandar die. Balik tu diorang jalan kaki je. Beli kat kedai tepi2 jalan je die cakap kt bandar ho chi minh tu. So kat bawah ni antara hasil tangkapan.


Tudung ariani ngan nealofar. Ariani la banyaknyer. Aku pesan siap2 dah jangan beli duck. Seganla nak pkai mahal sangat πŸ˜† dapat rm17 sehelai tudung ni. Not bad kualiti kain die. Macam lebih kurang kt butik ariani je. Nealofar tu xsure sebab xpnah beli. Tapi ok jugak aku rase. Bukan jenis kain satin yg kt sini jual rm10 selai tu.


Pastu telekung siti khadijah ni sebenarnya aku suruh cari telekung travel. Tuk aku, adraa ngan aisy. Tapi xjumpe. Ni je banyak jual. Rm45 je sepasang. Rugi plak rase die beli 2 je. Satu bagi adik tinggalla satu. Padahal aku pesan dah beli 3.huhu..best sangat telekung ni. Kain cotton. Elok..

Biase orang g sane beli kain lace kan. Tapi aku survey2 harge dalam rm50 semeter gitu. So aku cakap xpayahla beli. Macam mahal je. Kah3.. Dasar cheapskate.

Itu jelah die beli tuk aku. Tuk diri die, die beli jam, seluar ngan apetah. Macam xmurah sgt je aku dengar. Kalau tanye aku memang xbagi beli dah tu πŸ˜†

Oklah, itu je nk citer. Kot boleh jadi panduan harge kt sane. Bye... Tq for reading.. 😘
 

tHe LifE i'M liVing iN Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez