Monday, August 13, 2018

Mossy Forest, Cameron Highland 2018

4 corat-coret
Salam...

Sementare fresh lagi dalam ingatan ni meh nak citer pengalaman pegi mossy forest a.k.a hutan lumut cameron ni. Teringin lame dah nak pegi sini sebab nampak cantik sangat dalam gambar. Feeling2 hutan twilight gitu. Tapi sebelum ni ingatkan susah nak pegi situ. Kene apply lesen and tour guide ke ape. Rupenyer xpayah pun kamurang....

Nak g situ kitorang waze je mossy forest. Sampai atas die tunjuk jalan. Kt puncak tu pun ade line tau... Tahniah webe unifi. Jalan nk g situ same jalan masuk nak ke boh tea plantation tempat org makan2 kt ladang teh tu. Cumer nanti kt tengah2 tu, boh belok kanan, mossy belok kiri. Naik atas bukit pakai kereta.

Boleh tahan mencabar jalan naik tu. Kecik je jalannyer. Klu ade kereta dr depan kene ketepi sikit. Hati2.. Nasib time pegi tu xhujan. Curam boleh tahan jugak. Err wish kitorg tu larat je naik. Nampak myvi pun ade naik. Kereta sedan pun ade. Pastu banyak gak macam pajero yang bawak tourist2 naik atas tu. Yang tu kene sewa kot..
Mendaki naik kereta tu dalam 6km gitu kot... Terus smpai puncak. Banyak parking kt atas tu.

Kat atas tu sejuk amat.. Silerla bawak sweater. Pastu ade sediakan tangga nak masuk dalam
hutan tu. So amik gambar kt sepanjang tangga tu la. Tangga die selesa xlicin n x jauh sangat. Makyong 6 bulan ni larat je naik. Pastu kt betol2
puncak tu ade 1 menara. Boleh naik atas tu amik2 gambar. Limit sekali naik 8org je. Tapi makyong gayat xnaik. Kah3.

Nway, tempat ni masuk free je tau. Xde kene bayar ape2 pun. Cantik sgt pokok2nyer.. Still banyak lumut2nyer. Tapi xlehla keluar pagar pijak2 lumut tu. Kang mati. Dah puas amik2 gambar kitorang pun turun.. Perjalanan turun xseseram naik tadi. Maybe gak sebab ade kereta kt depan. Mase naik tadi kene hon2 sikit kt selekoh tau.. Takut ade kereta turun dari depan laju xperasan.

Oklah, itu je. Jom tengok gambar..tolong jangan muntah. Bye...









Homestay Murah & Cantik Cameron

5 corat-coret
Salam...

Xtaula ape jadi ngan blog ni. Entry 2017, 2018 sumer hilang. Pelik xtau mane. Rase byk dh karang aritu 😂

Nway, entry kalini nk share bende best. Homestay yg best kat cameron. Last week husband cadangkan pegi melawat nenek die kt perak.. Since raya xjumpe lagi embah buyut ni kitorang pun pegi la.. Alang2 g perak yang jauh tu betterla tdo sane kan.. Rase cameron la paling dekat. Ahaks. Since family kitorang ni ramai ya amat, 2 dewasa, 3budak, plus sorang makcik (maksu, adik sis) xmuat rase nak tdo hotel dah. So carila homestay..

Mule2 try cari kt booking.com n airbnb tu. Tapi susah pulak nak filter homestay yang muslim punyer. So cari je kt group Facebook homestay cameron. Ramai sangat iklan homestay dalam tu. Alhamdulillah.. Ade beberape yg masih available. Sis bajet 250 je semalam.

So mule2 die bagi homestay kat apartment cameron jaya. Tapi pastu owner die call tanye kami berapa orang. Since xramai die bagila homestay best sikit die cakap. Kat tanah rata jugak. Cameron Fair Apartment namenyer. Bawah apartment ni ade kedai2. Sekali ngan hotel. Pastu ade pasar malam tanah rata sekali. Siape nak beli barang masak2 senang la.

Cantik sangat homestay ni. 2bilik,2 bilik air. Katil queen 2. Sejadah, iron, toto sumer disediakan.

Korang kalau nak contact owner ni pm daku eh.. Die ade 5 homestay die cakap. Xleh letak nombor sini terus. Kang aku nak cari homestay penuh plak. Kah3.

Oklah, korang tengok gambar je eh...








 

tHe LifE i'M liVing iN Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez