Thursday, October 18, 2018

Kos renovate rumah


Assalamualaikum...

Hola.. Kiter bersiaran lagi. Kalini nak citer pasal kisah renovate rumah yang dah lame siap tu. Kah3.. Aci la kan...
Kitorang reno rumah ni tahun lepas. 2017. Rasenyer nak dekat2 puasa kot. Kira sepanjang puasa tu org tgh reno la.Kitorang buat sikit2 sebab kitorang dok rumah tu time renovation. Kire klu diorg wt keje kt bawah kitorang pkai tingkat atas je. Tingkat atas xde buat ape sangat. So kalau diorang buat kat bilik no.2 kitorang tdo kt bilik no.1 vice versa.

Kitorang xde banyak sangat pun duit nak reno rumah ni. Eh sebenarnyer memang xde duit pun.hahaha.. rumah ni kitorang beli mase baru2 jugakla kawin..duit kwsp pun xberape nak ade lagi. MIL la suruh beli rumah. Kitorang pun carila rumah murah2…

Pinjam duit mil 10k. rumah ni 160k gitu. Cari rumah basic yang xde reno lagi je. Sebab ade jumpe yang dah reno tapi xkenan cara die reno tu. Pastu pas 6 tahun baru la rase nak refinance rumah ni. Gaji pun dah kukuh sikitla nak bayar lebih sikit kat bank kan. Hutang bank ade dalam 130k lagi. Kitorang pinjam dalam 260k. monthly dalam 1300 gitu bayar bank. Dapatla cash 100k. 50k wat reno, 50k beli keter. Astaghfirullah. Huhu…Xperla..keperluan tu. Anak ramai..ahaks

So kitorang pun cari la kontraktor kt facebook. Dapatla contact 2,3 orang. Pastu mintak quotation. Ni antara quotation yang diorang bagi.


Quote 1. Kitorang amik yang ni




Quote 2 : ni detail tapi rase mahal plak kalau tolak itu ini. Tapi endingnyer rase lebih kurang je kot. Huhu

Tapi kitorang ade tukar2 sikit la.
Asalnyer nak buat balkoni besar tingkat atas. Bolehla letak mesin basuh,sidai baju,tanam pokok atas tu. Tapi macam xcukup bajet plak. Xpelah, lain kali la kalau ade rezeki.

Pastu tuk tile kitorang pakai tile sendiri je sebab aku keje company tile kan. Keje 5 tahun boleh claim free tile dalam 3k. tapi xde pun die tolak 3k dari quotation tu. Sebab die bajet tile dalam 1k lebih je.

Tile murah2 je die cakap. Xpela..sis nak pakai tile niro,kualiti terbaik. Kahhh! Promote sikit. Hahaha

Lame jugak diorang siapkan rumah ni. Nyesal jugakla amik kontraktor ni. Sebab die xde transport rupenyer. Pekerja pun xtetap.

Dengan die eksiden moto injured kaki lagi. Macam2..dalam 2 bulan gitu la kot baru siap. Raye pun rumah xsiap lagi. Hua2.. xpela, janji siap.

So kat bawah ni hasilnyer. Jadilah kan..alhamdulillah…gambar sebelum xde sangat..gambar tengah buat pun bolehla ek…



Tandas. Tukar tile, tukar tandas, sinki, shower.



Ruang tamu tu asalnyer tingkap 2pintu. Pintu pun yg pintu 1 setengah tu. Konon wat sliding door kasi cerah sikit. Sekali terbuat cermin yg gelap tu pulak. Adoi..


Porch ni tukar pagar letrik je, pasang awning ngan tile kan die.


Dahsyatnyer dapur sebelum tu. Huhu.. Xtau dah nak sental camne lantai tu. Last2 kitorang tampal vinyl je sendiri. Beli kt floor depot. Murah...

Okla, itu aje. Moge boleh menjadi panduan. Tq sudi bacer.. 😘

3 corat-coret on "Kos renovate rumah "

Yana MIB on October 18, 2018 at 10:38 PM said...

berani gak ko amek kontraktor thru fb eh...huhu nasib la oke dia buat keje..finishing pn nmpk oke tu...bila buat housewarming? ehhh!

Hafizah on October 19, 2018 at 7:07 AM said...

@yanamib : aku tgk gak testimoni die. Hmm bolehla.. Hoi raye haritu kan dh buat..ko g mn haaa.. 😂

SITI AWADAH on October 28, 2018 at 8:03 PM said...

cantik rupa ruang tamu dan dapur baru

Post a Comment

 

tHe LifE i'M liVing iN Copyright 2008 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | All Image Presented by Tadpole's Notez